<b>Carcass and non-carcass components of lambs fed with pressed citrus pulp replacing corn silage</b> - DOI: 10.4025/actascianimsci.v29i1.252

  • Mykel Stefanni Pereira UEL
  • Edson Luis de Azambuja Ribeiro UEL
  • Ivone Yurika Mizubuti UEL
  • Tercílio Turini UEL
  • Lina Yumi Noro UEL
  • Andréa Pereira Pinto UEL

Abstract

The objective of this study was to evaluate the replacement of corn silage by pressed citrus pulp (PCP) on carcass characteristics and non-carcass components of Santa Ines lambs. Twenty-four lambs with average age of 90 days and initial weight of 18 kg were maintained in feedlot for 67 days, fed with increasing levels of PCP replacing corn silage (0, 25, 50, 75%, DM basis). There was no difference (p>0.05) for live weight at slaughter (32.8 kg), hot carcass yield (44.7%), true yield (50.3%) and non-carcass components. In relation to cut yields, only loin yield was affected (p<0.05) by the diet, which showed quadratic response. For the carcass measurements, only the arm length was affected by the diet, showing quadratic behavior. The percentage of fat and muscle showed quadratic behavior according to replacement levels. The results suggest that pressed citrus pulp can substitute corn silage for lambs in feedlot without affecting the carcass characteristics and the non-carcass components.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biography

Edson Luis de Azambuja Ribeiro, UEL
EDSON LUIS DE AZAMBUJA RIBEIRO concluiu o doutorado em Ciência Animal - University of Nebraska em 1995. Atualmente é Professor Associado C da Universidade Estadual de Londrina. Publicou 60 artigos em periódicos especializados e 124 trabalhos em anais de eventos. Possui 11 itens de produção técnica. Orientou 4 dissertações de mestrado e co-orientou 2, além de ter orientado 32 trabalhos de iniciação científica e 9 trabalhos de conclusão de curso nas áreas de Zootecnia e Medicina Veterinária. Entre 1989 e 2003 participou de 6 projetos de pesquisa, sendo que coordenou 4 destes. Atualmente participa de 3 projetos de pesquisa, sendo que coordena 1 destes. Atua na área de Zootecnia, com ênfase em Produção Animal. Em suas atividades profissionais interagiu com 269 colaboradores em co-autorias de trabalhos científicos. Em seu currículo Lattes os termos mais freqüentes na contextualização da produção científica, tecnológica e artístico-cultural são: Ovinos, Reprodução, Ganho de peso, Bovinos, Carcaça, Peso, Proteína bruta, Confinamento, Mice e Nutrição Currículo Lattes
Published
2007-11-13
How to Cite
Pereira, M. S., Ribeiro, E. L. de A., Mizubuti, I. Y., Turini, T., Noro, L. Y., & Pinto, A. P. (2007). <b>Carcass and non-carcass components of lambs fed with pressed citrus pulp replacing corn silage</b&gt; - DOI: 10.4025/actascianimsci.v29i1.252. Acta Scientiarum. Animal Sciences, 29(1), 57-62. https://doi.org/10.4025/actascianimsci.v29i1.252
Section
Ruminant Nutrition

0.9
2019CiteScore
 
 
29th percentile
Powered by  Scopus