Apparent phosphorus availability in food for the Nile tilapia (<em>Oreochromis niloticus</em>)

  • Edma Carvalho de Miranda UNESP
  • Antonio Celso Pezzato UNESP
  • Luiz Edivaldo Pezzato UNESP
  • Wilson Massamito Furuya UNESP

Abstract

Apparent availability of phosphorus from various foodstuffs for sexually reversed Nile tilapia (Oreochromis niloticus) was provided. Fish with an average weight of 16.0  0.5g were randomly stocked in 21 aquariums equipped with feces collector (Guelf system), at the rate of five fish per aquarium. Each set of three aquariums was provided with a biological filter, aeration and flowing water (0.75 L/min discharge). An egg albumin-gelatin purified diet containing 0.1% chromic oxide was used as reference and basal diet. Dicalcium phosphate, bone and fish meals, soybean and wheat bran and middlings were added to the basal diet at 3.5, 6.0, 21.67, 40.0, 12.0 and 10.62% respectively, at the expense of albumin, gelatin and dextrose. Dicalcium phosphate was the best phosphorus source (apparent availability of 74.23%) for tilapia fingerlings. In decreasing order it was followed by bone and soybean meals (54.59 and 35.13%), wheat middlings (30.49%), fish meal (27.15%) and corn meal (7.33%). Whereas fish meal had the lowest apparent phosphorus availability among animal foodstuff, soybean meal was the best among plant foodstuffs.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biography

Luiz Edivaldo Pezzato, UNESP
Possui graduação em Zootecnia pela Universidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho (1979) , mestrado em Nutrição Animal pela Universidade de São Paulo (1984) e doutorado em Zootecnia pela Universidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho (1990) . Atualmente é ProfessorAssistente Doutor da Universidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho, Revisor de periódico da Acta Scientiarum (UEM), Revisor de periódico da Pesquisa Agropecuária Brasileira, Revisor de periódico da Ciência Rural, Revisor de periódico da Boletim do Instituto de Pesca, Revisor de periódico da Ciência Animal Brasileira (UFG), Membro de corpo editorial da Veterinária e Zootecnia e Membro de corpo editorial da Revista da Sociedade Brasileira de Zootecnia. Tem experiência na área de Zootecnia , com ênfase em Nutrição e Alimentação Animal. Atuando principalmente nos seguintes temas: digestibilidade, velocidade de trânsito gastrintestinal, valor nutritivo de alimentos, tilápia do Nilo, proteína digestível e energia digestível Currículo Lattes
Published
2008-05-13
How to Cite
Miranda, E. C. de, Pezzato, A. C., Pezzato, L. E., & Furuya, W. M. (2008). Apparent phosphorus availability in food for the Nile tilapia (<em>Oreochromis niloticus</em&gt;). Acta Scientiarum. Animal Sciences, 22, 669-675. https://doi.org/10.4025/actascianimsci.v22i0.2910
Section
Animal Science

0.9
2019CiteScore
 
 
29th percentile
Powered by  Scopus