Nutritional value of coconut meal in diets for Nile tilapia (<em>Oreochromis niloticus</em>)

  • Luiz Edivaldo Pezzato UNESP
  • Edma Carvalho de Miranda UNESP
  • Margarida Maria Barros UNESP
  • Luis Gabriel Quinteiro Pinto UNESP
  • Antonio Celso Pezzato UNESP
  • Wilson Massamitu Furuya UEM

Abstract

Employment of coconut meal in rations for Nile tilapia through weight gain and apparent digestibility was evaluated. Experimental design was completely randomized and consisted of four treatments and four replications. Four isonitrogenous (28%CP) and isoenergetic (3060 kcal/ED/kg) experimental rations were prepared with 0, 10, 20 and 30% of coconut meal. Sixty-four fingerlings, average initial weight of 0.75g, were distributed in 16 fiberglass-built aquariums, with a capacity of 80 L each, provided with water renovation (0.2 L/min), aeration and heater (26.0ºC). Whereas statistical analysis revealed significant difference among treatments (p < 0.01), coconut meal may be included in rations for Nile tilapia fingerlings up to 30.0%. The apparent digestibility coefficient for coconut meal was 60.53% for dry matter, 86.78% for crude protein, 94.64% for fat extract and 82.47% for mineral matter. Digestible energy amounted to 3525 kcal ED/kg and 19.97% for available phosphorus.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biography

Luiz Edivaldo Pezzato, UNESP
Possui graduação em Zootecnia pela Universidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho (1979) , mestrado em Nutrição Animal pela Universidade de São Paulo (1984) e doutorado em Zootecnia pela Universidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho (1990) . Atualmente é ProfessorAssistente Doutor da Universidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho, Revisor de periódico da Acta Scientiarum (UEM), Revisor de periódico da Pesquisa Agropecuária Brasileira, Revisor de periódico da Ciência Rural, Revisor de periódico da Boletim do Instituto de Pesca, Revisor de periódico da Ciência Animal Brasileira (UFG), Membro de corpo editorial da Veterinária e Zootecnia e Membro de corpo editorial da Revista da Sociedade Brasileira de Zootecnia. Tem experiência na área de Zootecnia , com ênfase em Nutrição e Alimentação Animal. Atuando principalmente nos seguintes temas: digestibilidade, velocidade de trânsito gastrintestinal, valor nutritivo de alimentos, tilápia do Nilo, proteína digestível e energia digestível Currículo Lattes
Published
2008-05-13
How to Cite
Pezzato, L. E., Miranda, E. C. de, Barros, M. M., Pinto, L. G. Q., Pezzato, A. C., & Furuya, W. M. (2008). Nutritional value of coconut meal in diets for Nile tilapia (<em>Oreochromis niloticus</em&gt;). Acta Scientiarum. Animal Sciences, 22, 695-699. https://doi.org/10.4025/actascianimsci.v22i0.2924
Section
Animal Science

0.9
2019CiteScore
 
 
29th percentile
Powered by  Scopus