<b>Physical and chemical characteristics of milk from goats supplemented with different levels of total digestible nutrients in the dry period

  • Thiago Vinicius Costa Nascimento Universidade Federal da Bahia
  • Washington Luiz Gonçalves de Almeida Júnior Universidade Federal do Vale do São Francisco
  • Edilson Soares Lopes Júnior Universidade Federal do Vale do São Francisco
  • Daniel Ribeiro Menezes Universidade Federal do Vale do São Francisco
  • Francesca Silva Dias Universidade Federal do Vale do São Francisco
  • Mateus Matiuzzi da Costa Universidade Federal do Vale do São Francisco

Abstract

 

We evaluated the physical and chemical characteristics of raw milk from goats supplemented with levels of Total Digestible Nutrients (TDN) in the dry period. Samples from 20 goats were divided into 4 groups, 3 groups received 400g concentrate per animal with different levels of TDN (65, 75 and 85%), and the control group (without concentrate). Four samples of milk were used for each animal, in four sampling periods, which were subjected to physical and chemical analysis. There was no significant difference between the treatments for the parameters of acidity and fat. The diet without concentrate presented higher value for the cryoscopic index. Mean values of the four treatments were within the range set by the Brazilian legislation for all parameters evaluated. The use of concentrate, containing 85% TDN in goat supplementation, was favored the physical and chemical characteristics of the milk during the dry period.

 

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biography

Thiago Vinicius Costa Nascimento, Universidade Federal da Bahia
Médico Veterinário formado pela Escola de Medicina Veterinária da Universidade Federal da Bahia (UFBA), no semestre 2009.2. Tem estagio na área de Sanidade, Produção e Reprodução de pequenos ruminantes, atuando principalmente nos seguintes temas: inseminação artificial transcervical de caprinos e ovinos, Produção de caprinos de leite e corte, Produção de ovinos de corte, Controle de parasitos gastriintestinais em pequenos ruminantes na Embrapa Semiárido sobre supervisão do veterinário Msc. Daniel Maia Nogueira no ano de 2009. Em Fevereiro de 2010 ingressou como mestrando no programa de Pós-graduação stricto sensu, Mestrado em Ciência Animal da Universidade Federal do Vale do São Francisco (UNIVASF), na linha de pesquisa: Manejo e Produção Animal no Trópico Semiárido, na área de reprodução de pequenos ruminantes sob a orientação do Professor Doutor Edilson Soares Lopes Júnior. Em Fevereiro de 2012 defendeu a dissertação de Mestrado tornando-se mestre em Ciência Animal com enfase em Produção Animal no Semiárido. Em Março de 2012 ingressou no Programa de Pós-graduação em Zootecnia no nível de Doutorado na Universidade Federal da Bahia (UFBA) sob a orientação do Professor Doutor Ronaldo Lopes Oliveira, na linha de pesquisa de nutrição e produção de ruminantes, trabalhando com a nutrição e produção de cabras leiteiras.

References

Abrantes, M. R., Silva Campêlo, C., & Silva, J. B. A. (2015). Fraude em leite: Métodos de detecção e implicações para o consumidor. Revista do Instituto Adolfo Lutz, 73(3), 244-251.

Andrade, P. V. D.; Souza, M. R.; Penna, C. F. A. M. & Ferreira, J. M. (2008) Características microbiológicas e físico-químicas do leite de cabra submetido à pasteurização lenta pós-envase e ao congelamento. Ciência Rural, 38(5), 1424-1430.

Araújo, G. G. L. D., Bade, P. L., Menezes, D. R., Socorro, E. P. D., Sá, J. L., & Oliveira, G. J. C. D. (2009). Substituição da raspa de mandioca por farelo de palma forrageira na dieta de ovinos. Revista Brasileira de Saúde e Produção Animal, 10(2), 448-459.

Cannas, A., Pulina, G., & Francesconi, A. H. D. (2008). Dairy goats feeding and nutrition. Londres, UK: Cabi.

Chilliard, Y., Toral, P. G., Shingfield, K. J., Rouel, J., Leroux, C., & Bernard, L. (2014). Effects of diet and physiological factors on milk fat synthesis, milk fat composition and lipolysis in the goat: a short review. Small Ruminant Research, 122(1), 31-37.

Costa, R. G., Queiroga, R. C. R. E., & Pereira, R. A. G. (2009) Influência do alimento na produção e qualidade do leite de cabra. Revista Brasileira de Zootecnia, 38(4), 307-321.

Costa, R. G., Mesquita, I. V. U., Queiroga, R. C. R. E., Medeiros, A. N., Carvalho, F. F. R., & Beltrão, E. M., Filho. (2008). Características químicas e sensoriais do leite de cabras Moxotó alimentadas com silagem de maniçoba. Revista Brasileira de Zootecnia, 37(4), 694-702.

Facó, O., Braga Lôbo, R. N., Gouveia, A. M. G., Paiva Guimarães, M. P. S. L. M., Fonseca, J. F., Santos, T. N. M., Silva, M. A. A., Villela, L. C. V. (2011) Breeding plan for commercial dairy goat production systems in southern Brazil. Small Ruminant Research, 98(1-3), 164-169.

Fagnani, R., Battaglini, A. P. P., Beloti, V., & Araújo, J. P. A. (2016) Estabilidade do leite ao álcool: Ainda pode ser um indicador confiável? Ciência Animal Brasileira, 17(3), 386-394.

Gárcia, V., Rovira, S., Boutoial, K., & López, M. B. (2014). Improvements in goat milk quality: a review. Small Ruminant Research, 121(1), 51-57.

Goetsch, A. L., Detweiler, G., Sahlu, T., Puchala, R., & Dawson, L. J. (2001). Dairy goat performance with different dietary concentrate levels in late lactation. Small Ruminant Research, 41(2), 117-125.

Gonzáles, H. L., Fischer, V., Ribeiro, M. E. R., Gomes, J. F., Stumpf, W., Jr. & Silva, M. A. (2004) Avaliação da qualidade do leite na bacia leiteira de Pelotas, RS. Revista Brasileira de Zootecnia, 33(6), 1531-1543.

Grant, K., Kreyling, J., Dienstbach, L. F., Beierkuhnlein, C., & Jentsch, A. (2014). Water stress due to increased intra-annual precipitation variability reduced forage yield but raised forage quality of a temperate grassland. Agriculture, Ecosystems & Environment, 186(15), 11-22.

Haenlein, G. F. W. (2004) Goat milk in human nutrition. Small Ruminant Research, 51(2), 155-163.

Kondyli, E., Svarnas, C., Samelis, J., & Katsiari, M. C. (2012) Chemical composition and microbiological quality of ewe and goat milk of native Greek breeds. Small Ruminant Research, 103(2), 194-199.

Lu, C. D., Kawas, J. R., & Mahgoub, O. G. (2005) Fibre digestion and utilization in goats. Small Ruminant Research, 60(1), 45-52.

Mayer, H. K., & Fiechter, G. (2012). Physical and chemical characteristics of sheep and goat milk in Austria. International Dairy Journal, 24(2), 57-63.

Medeiros, E. J. L., Queiroga, R. C. R. E., Medeiros, A. N., Bonfim, M. A. D., Batista, A. S. M., Félex, S. S. S., & Madruga, M. S. (2013) Sensory profile and physicochemical parameters of cheese from dairy goats fed vegetable oils in the semiarid region of Brazil. Small Ruminant Research, 113(1), 211-218.

Morand-Fehr, P., Fedele, V., Decandia, M., & Frileux, Y. L. (2007). Influence of farming and feeding systems on composition and quality of goat and sheep milk. Small Ruminant Ressearch, 68(1), 20-34.

Morgan, F., Massouras, T., Barbosa, M., Roseiro, L., Ravasco, F., Kasndarakis, I., ... & Raynal-Ljutovac, K. (2003) Characteristics of goat milk collected from small and medium enterprises in Greece, Portugal and France. Small Ruminant Research, 47(1), 39-49.

National Research Council [NRC]. (2007). Nutrient Requirements of Small Ruminants: Sheep, Goats, Cervids, and New World Camelids. Washington, DC: The National Academies Press

Oliveira, C. J. B., Hisrich, E. R., Moura, J. F. P., Givisiez, P. E. N., Costa, R. G., & Gebreyes, W. A. (2011), On farm risk factors associated with goat milk quality in Northeast Brazil. Small Ruminant Research, 98(1), 64-69.

Park, Y. W., Juárez, M., Ramos, M., & Haenlein, G. F. W. (2007). Physico-chemical characteristics of goat and sheep milk. Small Ruminant Research, 68(1-2), 88-113.

Queiroga, R. C. R. E., Costa, R. G., Biscotini, T. M. B., Medeiros, A. N., Madruga, M. S., & Shuler, A. R. P. (2007), Influência do manejo do rebanho, das condições higiênicas da ordenha e da fase de lactação na composição química do leite de cabras Saanen. Revista Brasileira de Zootecnia, 36(2), 430-437.

Raynal-Ljutovac, K., Gaborit, P., & Lauret, A. (2005). The relationship between quality criteria of goat milk, its technological properties and the quality of the final products. Small Ruminant Research, 60(1), 167-177.

Sahoo, B., & Walli, T. K. (2008), Effect of feeding undegradable protein with energy on nutrient utilization, milk yield and milk composition of crossbred goats. Small Ruminant Research, 75(1), 36-42.

Silva, D. C. D., Guim, A., Santos, G. R. D. A., Souza, E. J. D. O., Urbano, S. A., Mesquita, F. L. T. D., & Lafayette, E. A. (2016) Intake and digestibility of crossbred goats finished on caatinga grassland receiving feed supplementation during dry season. Revista Brasileira de Saúde e Produção Animal, 17(3), 484-496.

Silva, G. S., Ferrari, I. S., Silva, C. D. A., Almeida Júnior, W. L. G., Carrijo, K. F., Costa, M. M., … Dias, F. S. (2013). Microbiological and physical-chemical profile of goat milk in the semiarid region of the San Francisco valley. Veterinária Notícias, 19(1). Retrieved from http://www.seer.ufu.br/index.php/vetnot/article/ view/22826

Vallin, V. M., Beloti, V., Battaglini, A. P. P., Tamanini, R., Fagnani, R., Angela, H. L., & Silva, L. C. C. (2009). Melhoria da qualidade do leite a partir da implantação de boas práticas de higiene na ordenha em 19 municípios da região central do Paraná. Semina: Ciências Agrárias, 30(1), 181-188.

Vargas, D. P., Nörnberg, J. L., Scheibler, R. B., Schafhauser Junior, J., Rizzo, F. A., & Wagner, R. (2015), Qualidade e potencial nutracêutico do leite bovino em diferentes sistemas de produção e estações do ano. Pesquisa Agropecuária Brasileira, 50(12), 1208-1219.

Yamazi, A. K., Moreira, T. S., Cavicchioli, V. Q., Burin, R. C. K., & Nero, L. A. (2013). Long cold storage influences the microbiological quality of raw goat milk. Small Ruminant Research, 113(1), 205-210.

Zambom, M. A., Alcalde, C. R., Martins, E. N., Santos, G. T. D., Macedo, F. D. A. F. D., Horst, J. A., & Veiga, D. R. D. (2005). Curva de lactação e qualidade do leite de cabras Saanen recebendo rações com diferentes relações volumoso: concentrado. Revista Brasileira de Zootecnia, 34(6), 2515-2521.

Zhang, Z., Whish, J. P., Bell, L. W., & Nan, Z. (2017). Forage production, quality and water-use-efficiency of four warm-season annual crops at three sowing times in the Loess Plateau region of China. European Journal of Agronomy, 84, 84-94.

Published
2017-09-22
How to Cite
Nascimento, T. V. C., Almeida Júnior, W. L. G. de, Lopes Júnior, E. S., Menezes, D. R., Dias, F. S., & Costa, M. M. da. (2017). <b&gt;Physical and chemical characteristics of milk from goats supplemented with different levels of total digestible nutrients in the dry period. Acta Scientiarum. Animal Sciences, 39(4), 429-435. https://doi.org/10.4025/actascianimsci.v39i4.35810
Section
Animal Production

0.9
2019CiteScore
 
 
29th percentile
Powered by  Scopus