Influence of plankton, artificial diet and their combination on growth and survival of curimbatá (Prochilodus fineatus) fries

  • Valéria Rosseto Barriviera Furuya UEM
  • Carmino Hayashi UEM
  • Wilson Massumitu Furuya UEM
  • Claudemir Martins Soares UEM
  • Eliana Maria Galdioli UEM

Abstract

The effects of plankton, artificial diet containing 24% or 30% crude protein (CP) and their combination on curimbatá fry performance were evaluated during 28 days. Six hundred animals with an average, initial weight of 47,98 ±1,86mg were used and distributed in a completely randomized design with five treatments and four replications. The analysis of the water from the ponds showed a predominance of green algae in phytoplankton and rotifers in zooplankton. A higher weight gain (P < 0,05) for diets associated with plankton was observed but no differences (P > 0,05) between the treatments based on plankton, diets containing 24% CP and diets containing 30% CP were found and no difference (P > 0,05) for survival rate. The physicochemical parameters were found to be within an appropriate range for this species. It was concluded that plankton may replace diets with 24% or 30% CP and that diet with 24% CP associated with plankton leads to a better performance of the species.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biography

Carmino Hayashi, UEM
Graduado em Ciências Biológicas pela Universidade de São Paulo (1976), Mestre em Zootecnia- Produção Animal pela Universidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho (1980) e Doutor em Ciências - Ecologia e Recursos Naturais pela Universidade Federal de São Carlos (1986). Publicou em parceria 150 artigos completos em periódicos, dois capítulos de livro, 21 textos em jornais, 77 trabalhos completos em anais de congressos, 304 resumos em anais de congressos e 21 produções técnicas. Orientou 31 pós-graduandos em nível de mestrado e doutorado, 27 em nível de graduação e 49 estagiários. Participou em 56 bancas examinadoras em nível de pós-graduação, 27 bancas em nível de graduação e em 34 bancas de concursos públicos. Manteve intercâmbio, orientações e publicações com 286 pesquisadores nacionais e internacionais. Atualmente é Professor Visitante da Universidade Estadual de Maringá e bolsista pesquisador nível 1-B do Conselho Nacional de Desenvolvimento Científico e Tecnológico. Consultor científico de várias fundações e entidades relacionadas à ciência e tecnologia, assim como de diversas revistas científicas nacionais e internacionais. Tem experiência na área de Ecologia Aquática, Recursos Pesqueiros e Engenharia de Pesca, com ênfase em Aqüicultura, atuando principalmente nos seguintes temas: limnologia, ictiologia, larvicultura, alevinocultura, tilapicultura, piscicultura e nutrição de peixes Currículo Lattes
Published
2008-07-14
How to Cite
Furuya, V. R. B., Hayashi, C., Furuya, W. M., Soares, C. M., & Galdioli, E. M. (2008). Influence of plankton, artificial diet and their combination on growth and survival of curimbatá (Prochilodus fineatus) fries. Acta Scientiarum. Animal Sciences, 21, 699-703. https://doi.org/10.4025/actascianimsci.v21i0.4333
Section
Zootecny

0.9
2019CiteScore
 
 
29th percentile
Powered by  Scopus