Meat fatty acid profile of lambs fed processed or unprocessed canola seeds

  • Vanderlei Bett UNESP
  • Geraldo Tadeu dos Santos UEM
  • Makoto Matsushita UEM
  • Nilson Evelázio de Souza UEM
  • Hélène V. Petit AGRICULTURE AND AGRI-FOOD CANADA
  • Francisco de Assis fonseca de Macedo UEM
  • Priscila Gongora Dias ZOOTECNISTA

Abstract

The objective of this experiment was to compare carcass fatty acids profile of lambs fed a control diet and diets containing either whole (WC), cracked (CC) or pelleted (PC) canola seeds. Twenty-eight lambs assigned to a completely randomized design were fed their respective diets for 132 days and slaughtered between 31 and 33kg of body weight. Samples of muscle Longissimus dorsi, Psoas maior and Psoas menor were collected on the left side of the carcass between the 12th and 13th ribs and 11 cm from the carcass midline. Concentrations of C10:0, C14:ω5, C15:0, C16:0, C16:1ω7. C17:0 and, C18:3ω3 were significantly higher (P < 0.05) in the carcass of lambs fed the three canola seed diets than in the carcass of those fed the control diet. Pelleted canola seeds increased the percentages of C18:1ω9, C18:3ω6, C20:0, C20:1ω9, C22:0, and C24:0, and the proportion of monounsaturated fatty acids in the carcass of lambs compared to control and diets with either whole or cracked canola seeds. There was no difference among diets for polyunsaturated fatty acids concentration and the ratio between polyunsaturated and total fatty acids. These results suggest that the inclusion of canola seeds in the diet of lambs modifies the profile of fatty acids and that the effects is more important with pelleted than with whole or cracked seeds.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biography

Geraldo Tadeu dos Santos, UEM
Geraldo Tadeu dos Santos concluiu o doutorado na Universite de Rennes I em 1987, em Produção e Fisiologia Animal. Atualmente é Professor Titular da Universidade Estadual de Maringá. Publicou vários artigos em periódicos especializados e de trabalhos em anais de eventos, capítulos de livros/anais e livros/anais publicados. Participou de vários eventos no exterior e no Brasil. Orientou e co-orientou diversas dissertações de mestrado e teses de doutorado. Tem, igualmente, atuada na orientação de trabalhos de iniciação científica e de conclusão de curso na área de Zootecnia. Atua na Produção Animal, com ênfase em Avaliação de Alimentos para Animais, sistema de produção de leite, período seco e de transição da vaca leiteira, manejo nutricional de alimentar de bezerras, novilhas leiteiras e vacas em lactação. Em suas atividades profissionais interagiu com diversos colaboradores em co-autorias de trabalhos científicos. Em seu currículo Lattes os termos mais freqüentes na contextualização da produção científica, tecnológica e artístico-cultural são: Produção de ruminantes, Produção de leite, Silagem, Composição química, Cynodon, desempenho, vaca leiteira, cabra e Digestibilidade, Degradabilidade in situ, Digestibilidade in vitro
Published
2008-07-14
How to Cite
Bett, V., Santos, G. T. dos, Matsushita, M., Souza, N. E. de, Petit, H. V., Macedo, F. de A. fonseca de, & Dias, P. G. (2008). Meat fatty acid profile of lambs fed processed or unprocessed canola seeds. Acta Scientiarum. Animal Sciences, 21, 739-744. https://doi.org/10.4025/actascianimsci.v21i0.4341
Section
Zootecny

0.9
2019CiteScore
 
 
29th percentile
Powered by  Scopus