<b>Chemical-bromatologic composition of the superior third of cassava foliage silage</b> - DOI: 10.4025/actascianimsci.v26i1.636

  • Elisa Cristina Modesto UFCE
  • Geraldo Tadeu dos Santos UEM
  • Duarte Vilela CNPGL-Minas Gerais
  • Daniele Cristina da Silva UEM
  • Josiane Oliveira Faustino
  • Edenio Detmann Universidade do Norte Fluminense
  • Maximiliane Alavarse Zambom UEM
  • Jair de Araújo Marques UEM

Abstract

Aiming to characterize the cassava foliage silage, samples were collected in eight different periods according to their silage use. They were analyzed by chemical composition, quantifying fractions of nitrogen and carbohydrates compositions, and estimating parameters of the digestive kinetics of carbohydrates, through in vitro technique of gas production. The total digestible nutrients were also considered. The obtained data were described statistically. The average values found for dry matter (DM) were 25.2%, organic matter 92.6% DM, crude protein 19.5 DM, ether extract 4.3% DM, neutral detergent fiber 50.8% DM, acid detergent fiber 40.9% DM, non fibrous carbohydrate 68.9% DM, calcium 0.88% and phosphorus 0.22%. Results showed that the superior third of cassava foliage silage varied in chemical composition.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biography

Geraldo Tadeu dos Santos, UEM
Geraldo Tadeu dos Santos concluiu o doutorado na Universite de Rennes I em 1987, em Produção e Fisiologia Animal. Atualmente é Professor Titular da Universidade Estadual de Maringá. Publicou vários artigos em periódicos especializados e de trabalhos em anais de eventos, capítulos de livros/anais e livros/anais publicados. Participou de vários eventos no exterior e no Brasil. Orientou e co-orientou diversas dissertações de mestrado e teses de doutorado. Tem, igualmente, atuada na orientação de trabalhos de iniciação científica e de conclusão de curso na área de Zootecnia. Atua na Produção Animal, com ênfase em Avaliação de Alimentos para Animais, sistema de produção de leite, período seco e de transição da vaca leiteira, manejo nutricional de alimentar de bezerras, novilhas leiteiras e vacas em lactação. Em suas atividades profissionais interagiu com diversos colaboradores em co-autorias de trabalhos científicos. Em seu currículo Lattes os termos mais freqüentes na contextualização da produção científica, tecnológica e artístico-cultural são: Produção de ruminantes, Produção de leite, Silagem, Composição química, Cynodon, desempenho, vaca leiteira, cabra e Digestibilidade, Degradabilidade in situ, Digestibilidade in vitro.
Published
2008-04-10
How to Cite
Modesto, E. C., Santos, G. T. dos, Vilela, D., Silva, D. C. da, Faustino, J. O., Detmann, E., Zambom, M. A., & Marques, J. de A. (2008). <b>Chemical-bromatologic composition of the superior third of cassava foliage silage</b&gt; - DOI: 10.4025/actascianimsci.v26i1.636. Acta Scientiarum. Animal Sciences, 26(1), 137-146. https://doi.org/10.4025/actascianimsci.v26i1.636
Section
Animal Science

0.9
2019CiteScore
 
 
29th percentile
Powered by  Scopus