<b>Royal jelly production in Africanized honeybee colonies considering different protein supplements and the influence of environmental factors</b> - DOI: 10.4025/actascianimsci.v32i1.6836

  • Vagner de Alencar Arnaut de Toledo UEM
  • Carolina Antunes Neves Copebrás
  • Eloi Machado Alves UEM
  • Jussara Ricardo de Oliveira Universidade Paranaense
  • Maria Cláudia Colla Ruvolo-Takasusuki UEM
  • Patrícia Faquinello UEM
Keywords: Apis mellifera, honeybee nutrition, protein, relative humidity, temperature

Abstract

This research was carried out to evaluate the effect of proteic supplement on royal jelly production in honeybee colonies and its correlation with environmental variables. The treatments were: colonies that had received a diet formulated with 35% crude protein, colonies that had received a commercial supplement with 35% crude protein, and colonies that did not receive protein diet. There was no difference (p > 0.05) among the treatments for parameters of production. The average for each variable was: amount accepted larvae, 8.56 ± 6.76; acceptance percentage, 29.20 ± 22.03%; amount of royal jelly produced per colony, 1.83 ± 0.82 g; and amount of royal jelly produced per cup, 213.58 ± 108.36 mg. Rainfall did not affect (p > 0.05) royal jelly production. The selected models point to a negative correlation among larvae accepted with the maximum temperature and low relative humidity. Larvae acceptance and royal jelly production per cup had a positive correlation with the maximum relative humidity and negative correlation with the minimum relative humidity. It can be concluded that the addition of proteic supplement (35%) did not increase royal jelly production of Africanized honeybee colonies, and its use for this purpose was unprofitable

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

Vagner de Alencar Arnaut de Toledo, UEM
Uagner de Alencar Arnaut de Toledo concluiu o doutorado em Zootecnia (Produção Animal) [Jaboticabal] pela Universidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho em 1997. Atualmente é Professor Associado nível A da Universidade Estadual de Maringá. Publicou 32 artigos em periódicos especializados e 189 trabalhos em anais de eventos. Possui 3 capítulos de livros publicados. Possui 69 itens de produção técnica. Participou de 5 eventos no exterior e 43 no Brasil. Orientou 7 dissertações de mestrado e 1 tese de doutorado, além de ter orientado 19 trabalhos de iniciação científica e 10 trabalhos de conclusão de curso nas áreas de Zootecnia, Zoologia e Botânica. Recebeu 4 prêmios e/ou homenagens. Entre 1993 e 2005 coordenou 4 projetos de pesquisa. Atualmente coordena 1 projeto de pesquisa. Atua na área de Zootecnia, com ênfase em Apicultura. Em suas atividades profissionais interagiu com 137 colaboradores em co-autorias de trabalhos científicos. Em seu currículo Lattes os termos mais freqüentes na contextualização da produção científica, tecnológica e artístico-cultural são: Apis mellifera, abelhas africanizadas, africanizadas, comportamento de abelhas, produção de geléia real, tecnologia e manejo, Tetragonisca angustula, biologia floral, produção de mel e abelhas híbridas. Currículo Lattes
Carolina Antunes Neves, Copebrás
Zootecnista, COPEBRÁS LTDA - GRUPO ANGLO AMERICAN, COPEBRAS, Brasil.
Eloi Machado Alves, UEM
Doutor em Zootecnia pelo Programa de Pós-Graduação em Zootecnia Universidade Estadual de Maringá
Jussara Ricardo de Oliveira, Universidade Paranaense
Departamento de Biologia Unipar Umuarama - PR
Maria Cláudia Colla Ruvolo-Takasusuki, UEM
Departamento de Biologia Celular e Genética Universidade Estadual de Maringá Avenida Colombo, 5790 Maringá - PR 87020-900
Patrícia Faquinello, UEM
Doutoranda em Zootecnia - Apicultura Universidade Estadual de Maringá Programa de Pós-Graduação em Zootecnia Avenida Colombo, 5790 bloco J45 sala 42 Maringá - PR 87020-900
Published
2009-12-16
How to Cite
Toledo, V. de A. A. de, Neves, C. A., Alves, E. M., Oliveira, J. R. de, Ruvolo-Takasusuki, M. C. C., & Faquinello, P. (2009). <b>Royal jelly production in Africanized honeybee colonies considering different protein supplements and the influence of environmental factors</b&gt; - DOI: 10.4025/actascianimsci.v32i1.6836. Acta Scientiarum. Animal Sciences, 32(1), 101-108. https://doi.org/10.4025/actascianimsci.v32i1.6836
Section
Animal Production

0.9
2019CiteScore
 
 
29th percentile
Powered by  Scopus