<b>Mannanoligosaccharides in diets for Nile tilapia, juveniles</b> - doi: 10.4025/actascianimsci.v32i2.7724

  • Kátia Kalko Schwarz FAFIPAR/UEM
  • Wilson Massamitu Furuya Universidade Estadual de Maringá
  • Maria Raquel Marçal Natali Universidade Estadual de Maringá
  • Mariana Michelato Programa de Pós Graduação em Zootecnia/UEM
  • Mirian Cristina Gualdezi Faculdade Estadual de Filosofia Ciências e Letras de Paranaguá
Keywords: Performance, intestinal morphology, fish, prebiotic

Abstract

This study was carried out to assess the inclusion of mannanoligosaccharides (MOS) in diets for Nile tilapia juveniles. Two-hundred and twenty fish with an average initial weight of approximately 25 ± 1.0 g were used, during 53 days. Fish were distributed in a randomized block design. Each 1,000 L tank with four cages (0.12 m3 each), was considered as a block; fish in each cage received a different dietary treatment. A control diet with 28.5% of crude protein and 2,855 kcal of digestible energy kg-1 was used and dietary MOS was included at 0, 1, 2 and 3%. No effects of MOS on feed intake, hepatosomatic index, survival, moisture, body ash, apparent digestibility coefficients of dry matter, gross energy, crude protein, ether extract and ash availability, intestinal villi density and number of goblet cells per villus were observed. The best values of feed-to-gain ratio, protein efficiency ratio, body composition and villi height were observed in fish fed with dietary MOS. It was concluded that 1% of dietary MOS is adequate for Nile tilapia juveniles.

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Author Biographies

Kátia Kalko Schwarz, FAFIPAR/UEM
Professora adjunta do Curso de Ciências Biológicas, departamento de C. Biológicas da FAFIPAR e chefe do departamento de C. Biológicas/FAFIPAR. Leciona as disciplinas de Anatomia e Fisiologia Animal, Histologia Animal e Aqüicultura. Desenvolve pesquisas no Laboratório de Nutrição de Peixes da FAFIPAR com probióticos e Prebióticos na nutrição de peixes e camarões. Coordena dois projetos de extensão do programa “Universidade Sem Fronteiras” do Governo de Estado do Paraná, com comunidades ligadas ao setor pesqueiro, na transformação da pele de peixe em couro nos Municípios de Paranaguá (Ilha do Mel), Pontal do Paraná e Matinhos.
Wilson Massamitu Furuya, Universidade Estadual de Maringá
Professor Associado Departamento de Zootecnia, Programa de Pós-Graduação em Zootecnia UEM/PPZ
Maria Raquel Marçal Natali, Universidade Estadual de Maringá
Professora adjunta do departamento de Ciências Biológicas/ Programas de Pós Graduação em Ciências Biológicas
Mariana Michelato, Programa de Pós Graduação em Zootecnia/UEM
Zootecnista, Pós Graduanda do Programa de Pós Graduação em Zootecnia/PPZ/UEM
Mirian Cristina Gualdezi, Faculdade Estadual de Filosofia Ciências e Letras de Paranaguá
Laboratório Nutrição de Peixes, Departamento de Ciências Biológicas
Published
2010-04-08
How to Cite
Schwarz, K. K., Furuya, W. M., Natali, M. R. M., Michelato, M., & Gualdezi, M. C. (2010). <b>Mannanoligosaccharides in diets for Nile tilapia, juveniles</b&gt; - doi: 10.4025/actascianimsci.v32i2.7724. Acta Scientiarum. Animal Sciences, 32(2), 197-203. https://doi.org/10.4025/actascianimsci.v32i2.7724
Section
Nonruminant Nutrition

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