<b>Influence of Africanized honeybees on sugar concentration in the nectar of soybean (<em>Glycine max</em> L. Merrill) var. Codetec 207</b> - doi: 10.4025/actascianimsci.v32i2.7930

  • Eloi Machado Alves Universidade Estadual de Maringá
  • Vagner de Alencar Arnaut de Toledo UEM
  • Arildo José Braz de Oliveira Universidade Estadual de Maringá
  • Maria Josiane Sereia Universidade Tecnológica Federal do Paraná
  • Carolina Antunes Neves Copebrás
  • Maria Claudia Colla Ruvolo-Takasusuki Universidade Estadual de Maringá
Keywords: sugar concentration, nectar, pollination, soybean

Abstract

Influence of africanized honeybees on sugar concentration in the nectar of soybean (Glycine max L. Merrill) var. Coodetec 207. This research was carried out to evaluate the sugar concentration in soybean nectar in areas with Africanized honeybee colonies. The var. Coodetec 207 was used in four treatments: 24 m2 covered area with Africanized honeybee colony inside, semi-covered area for free insect visitation, uncovered area, and covered area without insect visitation. Flowers were harvested for three days at two-hour intervals, and the total sugar concentration per flower was determined by spectrophotometry. The covered area with Africanized honeybee colony presented higher sugar concentration than the covered area without insect visitation; however, the sugar concentration in the uncovered area did not differ from the concentration observed in the covered area without honeybees. There was a reduction in the average of sucrose concentration in the uncovered area, different from concentrations in other areas. The glucose concentration did not differ among treatments, whereas fructose did not differ between the areas covered with honeybees, semi-covered and uncovered area. The soybean var. Coodetec 207 presented higher total sugar and fructose concentrations in the covered area with honeybee colonies. However, the presence of Apis mellifera did not influence this sugar concentration in the nectar of soybean flowers of this variety.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

Eloi Machado Alves, Universidade Estadual de Maringá
Departamento de Zootecnia (UEM) Apicultura e Polinizacao
Vagner de Alencar Arnaut de Toledo, UEM
Dagner de Alencar Arnaut de Toledo concluiu o doutorado em Zootecnia (Produção Animal) [Jaboticabal] pela Universidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho em 1997. Atualmente é Professor Associado nível A da Universidade Estadual de Maringá. Publicou 32 artigos em periódicos especializados e 189 trabalhos em anais de eventos. Possui 3 capítulos de livros publicados. Possui 69 itens de produção técnica. Participou de 5 eventos no exterior e 43 no Brasil. Orientou 7 dissertações de mestrado e 1 tese de doutorado, além de ter orientado 19 trabalhos de iniciação científica e 10 trabalhos de conclusão de curso nas áreas de Zootecnia, Zoologia e Botânica. Recebeu 4 prêmios e/ou homenagens. Entre 1993 e 2005 coordenou 4 projetos de pesquisa. Atualmente coordena 1 projeto de pesquisa. Atua na área de Zootecnia, com ênfase em Apicultura. Em suas atividades profissionais interagiu com 137 colaboradores em co-autorias de trabalhos científicos. Em seu currículo Lattes os termos mais freqüentes na contextualização da produção científica, tecnológica e artístico-cultural são: Apis mellifera, abelhas africanizadas, africanizadas, comportamento de abelhas, produção de geléia real, tecnologia e manejo, Tetragonisca angustula, biologia floral, produção de mel e abelhas híbridas. Currículo Lattes
Arildo José Braz de Oliveira, Universidade Estadual de Maringá
Departamento de Farmácia (UEM) análise de açúcares
Maria Josiane Sereia, Universidade Tecnológica Federal do Paraná
Coordenação de Alimentos (UTFPR)
Carolina Antunes Neves, Copebrás
Departamento de Vendas Alimentação e Nutrição Animal
Maria Claudia Colla Ruvolo-Takasusuki, Universidade Estadual de Maringá
Departamento de Biologia Celular e Genética biologia molecular, polinização e abelhas como bioindicadores
Published
2010-04-08
How to Cite
Alves, E. M., Toledo, V. de A. A. de, Oliveira, A. J. B. de, Sereia, M. J., Neves, C. A., & Ruvolo-Takasusuki, M. C. C. (2010). <b>Influence of Africanized honeybees on sugar concentration in the nectar of soybean (<em>Glycine max</em> L. Merrill) var. Codetec 207</b&gt; - doi: 10.4025/actascianimsci.v32i2.7930. Acta Scientiarum. Animal Sciences, 32(2), 189-195. https://doi.org/10.4025/actascianimsci.v32i2.7930
Section
Nonruminant Nutrition

0.9
2019CiteScore
 
 
29th percentile
Powered by  Scopus