<b>Sugar content in nectar flowers of siratro (<em>Macroptilium atropurpureum</em> Urb.)</b> - DOI: 10.4025/actascianimsci.v27i1.1248
Resumo
Siratro (Macroptilium atropurpureum Urb.) is a forager with high nutritional values and excellent palatability, and its phenology is almost unknown. Aiming at improving the knowledge and understanding siratro pollinators and floral biology, the total sugar contents on its flowers nectar and the identification of these sugars were determined by, respectively, spectrophotometry and chromatography. The total sugar concentration varied from a maximum of 1.36 and 3.23 mg/flower and a minimum of 0.19 and 0.42 mg/flower. Results showed that the total sugar concentration is high at 8:30 a.m., when the flowers open, and varies slightly during the time the flowers keep open. The variations can be related to the number of insects that visit the flowers, especially bees that may collect pollen and nectar during the open period (8:30 a.m. to 4:30 p.m.). Through enzymatic analysis, data showed that siratro has only glucose in its compositionDownloads
DECLARAÇÃO DE ORIGINALIDADE E DIREITOS AUTORAIS
Declaro que o presente artigo é original, não tendo sido submetido à publicação em qualquer outro periódico nacional ou internacional, quer seja em parte ou em sua totalidade.
Os direitos autorais pertencem exclusivamente aos autores. Os direitos de licenciamento utilizados pelo periódico é a licença Creative Commons Attribution 4.0 (CC BY 4.0): são permitidos o compartilhamento (cópia e distribuição do material em qualqer meio ou formato) e adaptação (remix, transformação e criação de material a partir do conteúdo assim licenciado para quaisquer fins, inclusive comerciais.
Recomenda-se a leitura desse link para maiores informações sobre o tema: fornecimento de créditos e referências de forma correta, entre outros detalhes cruciais para uso adequado do material licenciado.