<b>Digestible protein requirement for Nile tilapia fed with rations based on soybean meal and corn

  • William Franco Carneiro Universidade Federal de Lavras http://orcid.org/0000-0002-5163-4615
  • Fernanda Pandini Universidade Federal do Paraná
  • Lilian Carolina Rosa da Silva Universidade Federal do Paraná
  • Lilian Dena dos Santos Universidade Federal do Paraná
  • Katsciane Aparecida Rossato Universidade Federal do Paraná
  • Fabio Meurer Universidade Federal do Paraná

Resumo

The objective was to determine the requirement of digestible protein (DP) for Nile tilapia fed with diets based on soybean meal and corn. Two hundred Nile tilapia juveniles, sexually reversed, were used for a trial period of 100 days. The animals were distributed in 20 boxes of 1000 L-1 in a random design with five treatments and four replications, the boxes were connected to a water recirculation system. Five isoenergetic diets were tested with different levels of digestible protein (DP): 20, 25, 30, 35 and 40%. At the end of the experimental period were evaluated the zootechnical performance data. A quadratic effect (p < 0.05) was shown to parameters of final weight, weight gain, final length, fillet yield and visceral fat with the best points that ranged from 28.3 to 29.9% of DP. The largest area of hepatocytes was found to the lowest levels of DP in the diet (20 and 25%) compared to the other levels, which were similar. Thus, Nile tilapia has adequate performance for the consumption of diets based on soybean and corn meal and the recommended level is 28.3% of PD in these conditions.

 

Downloads

Não há dados estatísticos.

Biografia do Autor

William Franco Carneiro, Universidade Federal de Lavras
Programa de Pós-graduação em Zootecnia, Universidade Federal de Lavras, Lavras, Minas Gerais, Brasil.
Fernanda Pandini, Universidade Federal do Paraná
Programa de Pós-Graduação em Aquicultura e Desenvolvimento Sustentável, Universidade Federal do Paraná (UFPR), Setor Palotina, Palotina, PR, Brasil.
Lilian Carolina Rosa da Silva, Universidade Federal do Paraná
Programa de Pós-Graduação em Aquicultura e Desenvolvimento Sustentável, Universidade Federal do Paraná (UFPR), Setor Palotina, Palotina, PR, Brasil.
Lilian Dena dos Santos, Universidade Federal do Paraná
Programa de Pós-Graduação em Aquicultura e Desenvolvimento Sustentável, Universidade Federal do Paraná (UFPR), Setor Palotina, Palotina, PR, Brasil.
Katsciane Aparecida Rossato, Universidade Federal do Paraná
Programa de Pós-Graduação em Aquicultura e Desenvolvimento Sustentável, Universidade Federal do Paraná (UFPR), Setor Palotina, Palotina, PR, Brasil.
Fabio Meurer, Universidade Federal do Paraná
Programa de Pós-Graduação em Aquicultura e Desenvolvimento Sustentável, Universidade Federal do Paraná (UFPR), Setor Palotina, Palotina, PR, Brasil.

Referências

Abdel-Tawwab, M., & Ahmad, M. H. (2009). Effect of dietary protein regime during the growing period on growth performance, feed utilization and whole-body chemical composition of Nile Tilapia, Oreochromis niloticus (L.). Aquaculture Research, 40(13), 1532-1537.

Baumgarten, M. D. G. Z., Rocha, J. M. B., & Niencheski, L. F. H. (1996). Manual de análises em oceanografia química. Rio Grande, RS: Furg.

Bomfim, M. A. D., Lanna, E. A. T., Donzele, J. L., Ferreira, A. S., Ribeiro, F. B., & Takishita, S. S. (2008). Exigência de metionina mais cistina, com base no conceito de proteína ideal, em rações para alevinos de tilápia-do-nilo. Revista Brasileira de Zootecnia, 37(5), 783-790.

Bomfim, M. A. D., Lanna, E. A. T., Donzele, J. L., Quadros, M., Ribeiro, F. B., & Araújo, W. A. G. de. (2008). Digestible threonine requirement of Nile tilapia fingerlings using ideal protein concept. Revista Brasileira de Zootecnia, 37(12), 2077-2084.

Botaro, D., Furuya, W. M., Silva, L. C. R., Santos, L. D., Silva, T. S. C., & Santos, V. G. (2007). Redução da proteína da dieta com base no conceito de proteína ideal para tilápias-do-nilo (Oreochromis niloticus) criadas em tanques-rede. Revista Brasileira de Zootecnia, 36(3), 517-525.

Costa, M. S., Melo, F. P., & Correia, E. S. (2009). Effect of different feeding regimes on the growth of tilapia Chitralada (Oreochromis niloticus Linnaeus, 1757) cultured in cages. Boletim do Instituto de Pesca, 35(2), 285-294.

Cyrino, J. E. P., Bicudo, Á. J. A., Sado, R. Y., Borghesi, R., & Dairik, J. K. (2010). A piscicultura e o ambiente - o uso de alimentos ambientalmente corretos em piscicultura. Revista Brasileira de Zootecnia, 39(Suppl. spe), 68-87.

Fernandes, A. C., Junior, Carvalho, P. L. P. F., Pezzato, L. E., Koch, J. F. A., Teixeira, C. P., Cintra, F. T., … Barros, M. M. (2016). The effect of digestible protein to digestible energy ratio and choline supplementation on growth, hematological parameters, liver steatosis and size-sorting stress response in Nile tilapia under field condition. Aquaculture, 456, 83-93.

Furuya, W. M. (2010). Tabelas brasileiras para a nutrição de tilápias. Toledo, PR: GFM.

Furuya, W. M., Graciano, T. S., Vidal, L. V. O., Xavier, T. O., Gongora, L. D., Righetti, J. S., & Furuya, V. R. B. (2012). Digestible lysine requirement of Nile tilapia fingerlings fed arginine-tolysine-balanced diets. Revista Brasileira de Zootecnia, 41(3), 485-490.

Furuya, W. M., Michelato, M., Graciano, T. S., Vidal, L. V. O., Xavier, T. O., Furuya, V. R. B., & Moura, L. B. (2013). Exigência de lisina digestível para a tilápia-do-Nilo de 87 a 226 g alimentada com dietas balanceadas para a relação arginina:lisina. Semina: Ciências Agrárias, 34(4), 1945-1954.

Furuya, W. M., Botaro, D., Macedo, R. M. G., Santos, V. G., Silva, L. C. R., Silva, T. C., … Sales, P. J. P. (2005). Ideal protein concept for dietary protein reduction of juvenile nile tilapia (Oreochromis niloticus). Revista Brasileira de Zootecnia, 34(5), 1433-1441.

Gatlin, D. M., Barrows, F. T., Brown, P., Dabrowski, K., Gaylord, T. G., Hardy, R. W., … Wurtele, E. (2007). Expanding the utilization of sustainable plant products in aquafeeds: a review. Aquaculture Research, 38(6), 551-579.

Goda, A. M. A.-S., Wafa, M. E., El-Haroun, E. R., & Kabir Chowdhury, M. A. (2007). Growth performance and feed utilization of Nile tilapia Oreochromis niloticus (Linnaeus, 1758) and tilapia galilae Sarotherodon galilaeus (Linnaeus, 1758) fingerlings fed plant protein-based diets. Aquaculture Research, 38(8), 827-837.

Graciano, T. S., Natali, M. R. M., Vidal, L. V. O., Michelato, M., Righetti, J. S., & Furuya, W. M. (2010). Desempenho e morfologia hepática de juvenis de tilápia-do-nilo alimentados com dietas suplementadas com metionina e colina. Pesquisa Agropecuária Brasileira, 45(7), 737-743.

Halver, J. E., & Hardy, R. W. (2002). Fish nutrition. San Diego, CA: Academic Press.

He, J.-Y., Tian, L.-X., Lemme, A., Gao, W., Yang, H.-J., Niu, J., … Liu, Y.-J. (2013). Methionine and lysine requirements for maintenance and efficiency of utilization for growth of two sizes of tilapia (Oreochromis niloticus). Aquaculture Nutrition, 19(4), 629-640.

Jauncey, K. (2000). Nutritional requiremnt. In M. C. M. Beveridge, & B. J. McAndrew, (Eds.), Tilapias: Biology an Exploitation (p. 327-375). Dordrecht, NL: Kluwer Academic Publishers.

Koch, J. F. A., Esperancini, M. S. T., Barros, M. M., Carvalho, P. L. P. F. Fernandes, A. C., Junior, Teixeira, C. P., & Pezzato, L. E. (2014). Avaliação econômica da alimentação de tilápias em tanques-rede com níveis de proteína e energia digestíveis. Boletim Do Instituto De Pesca, 40(4), 605-616.

Koroleff, F. (1976). Determination of nutrients. In F. Koroleff (Ed.). Methods of seawater analysis (pp. 117-181). Weinheim, DE: Verlag Chemie Weinhein.

Li, Y., Bordinhon, A. M., Davis, D. A., Zhang, W., & Zhu, X. (2013). Protein: energy ratio in practical diets for Nile tilapia Oreochromis niloticus. Aquaculture International, 21(5), 1109-1119.

Macêdo, J. A. B. (2001). Águas & águas: métodos laboratoriais de análises físico-químicas e microbiológicas. [S.l.]: J.A.B. de Macêdo.

Meurer, F., Hayashi, C., Boscolo, W. R., dos Santos, L. D., Wolf, L., & Colpini, L. M. S. (2007). Exigência de proteína digestível para juvenis de tilápia do Nilo (Oreochromis niloticus) em baixa temperatura. Revista Científica de Produção Animal, 9(1) 53-64.

Michelato, M., Furuya, W. M., Graciano, T. S., Vidal, L. V. O., Xavier, T. O., Moura, L. B., & Furuya, V. R. B. (2013). Digestible methionine + cystine requirement for Nile tilapia from 550 to 700 g. Revista Brasileira de Zootecnia, 42(1), 7-12.

Michelato, M., Oliveira Vidal, L. V., Xavier, T. O., Moura, L. B., Almeida, F. L. A., Pedrosa, V. B., … Furuya, W. M. (2016). Dietary lysine requirement to enhance muscle development and fillet yield of finishing Nile tilapia. Aquaculture, 457, 124-130.

Moreira, A. G. L., Teixeira, E. G., Carreiro, C. R. P., & Moreira, R. L. (2010). Eficácia do eugenol extraído da planta Eugenia aromática como anestésico para realização de biometrias em adultos de tilápia do Nilo (Oreochromis niloticus). Acta Scientiarum. Animal Sciences, 32(4), 419-423.

National Research Council (NRC). (2011). Nutrient requirements of fish and shrimp. Washington, DC: The National Academies Press.

Nelson, D. L., & Cox, M. M. (2014). Principios de bioqumica: Lehninger. [S.l.]: Omega.

Ng, W.-K., & Hanim, R. (2007). Performance of genetically improved Nile tilapia compared with red hybrid tilapia fed diets containing two protein levels. Aquaculture Research, 38(9), 965-972.

Puppo, D. D., Haese, D., Gomes, L. C., Kill, J. L., Brugnara, E. C., Barcellos, J., … Ton, N. C. (2017). Optimization of crude protein in diets for Nile tilapia reared in net pens: performance, hematology and water quality. Ciência Rural, 47(3), 1-7.

Ribeiro, L. P., Lima, L. C., Turra, E. M., Queiroz, B. M., Ribeiro, T. G., & Miranda, M. O. T. (1998). Efeito do peso e do operador sobre o rendimento de filé em tilápia vermelha Oreochromis spp. Aqüicultura Brasil, 98, 773-778.

Vicentini, C. A., Franceschini-Vicentini, I. B., Bombonato, M. T. S., Bertolucci, B., Lima, S. G., & Santos, A. S. (2005). Morphological Study of the Liver in the Teleost Oreochromis niloticus. International Journal of Morphology, 23(3), 211-21.

Publicado
2017-09-22
Como Citar
Carneiro, W. F., Pandini, F., Silva, L. C. R. da, Santos, L. D. dos, Rossato, K. A., & Meurer, F. (2017). <b&gt;Digestible protein requirement for Nile tilapia fed with rations based on soybean meal and corn. Acta Scientiarum. Animal Sciences, 39(4), 343-349. https://doi.org/10.4025/actascianimsci.v39i4.36122
Seção
Aquicultura

0.9
2019CiteScore
 
 
29th percentile
Powered by  Scopus