Evaluation of cassava and its industrial residues replacing corn in the apparent digestibility for feedlot heifers

  • Ivanor Nunes do Prado UEM
  • Jair de Araújo Marques UEM
  • Antônio Ferriani Branco UEM
  • Lúcia Maria Zeoula UEm
  • Saul Ferreira Caldas Neto UEM

Abstract

The objective of this work was to study the effect of replacement of corn meal by cassava hulls, cassava meal or cassava roots on apparent digestibility coefficient of dry matter, organic matter, crude protein, crude energy, neutral detergent fiber, acid detergent fiber and starch. Ash insoluble acid (AIA)was used as an internal indicator, in heifers. Twenty-eight crossbred heifers, averaging 365kg live weight and 24 months old, were used in a complete randomized design to test four diets with seven repetitions. The replacement of corn by cassava roots increased the apparent digestibility coefficient of dry matter, organic matter, crude protein, crude energy and starch. The apparent digestibility coefficient of the neutral detergent fiber was similar in diets with cassava hulls and diets with cassava roots. The apparent digestibility coefficient of the acid detergent fiber was smaller for cassava meal and similar for other diets.

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Author Biography

Ivanor Nunes do Prado, UEM
Possui graduação em Zootecnia pela Universidade Estadual de Maringá (1978) , mestrado em Zootecnia pela Universidade Federal de Lavras (1980) , doutorado em Zootecnia pela Universite de Rennes I (1988) e pos-doutorado pela Institut Nationale de Recherches (1996) . Atualmente é professor titular da Universidade Estadual de Maringá, Revisor de periódico da Acta Scientiarum (UEM), Revisor de periódico da Semina. Ciências Agrárias, Revisor de periódico da Archivos de Zootecnia (Universidad de Córdoba), Revisor de periódico da Brazilian Archives of Biology and Technology, Revisor de periódico da Revista Brasileira de Zootecnia / Brazilian Journal of Animal Science, Revisor de periódico da Pesquisa Agropecuária Brasileira, Revisor de periódico da Ciência Rural, Revisor de periódico da Journal of Animal Science, Revisor de periódico da Canadian Journal of Animal Science, Revisor de periódico da Boletim de Indústria Animal, Revisor de periódico do Arquivo Brasileiro de Medicina Veterinária e Zootecnia, Membro de corpo editorial da Acta Scientiarum (UEM) e Membro de corpo editorial da Revista Brasileira de Zootecnia / Brazilian Journal of Animal Science. Tem experiência na área de Zootecnia , com ênfase em Produção Animal. Atuando principalmente nos seguintes temas: ABSORÇÃO DE NUTRIENTES, ALEITAMENTO, ANTICORPOS, BEZERROS, SOJA e DIGESTIBILIDADE. Currículo Lattes
Published
2008-07-14
How to Cite
Prado, I. N. do, Marques, J. de A., Branco, A. F., Zeoula, L. M., & Caldas Neto, S. F. (2008). Evaluation of cassava and its industrial residues replacing corn in the apparent digestibility for feedlot heifers. Acta Scientiarum. Animal Sciences, 21, 677-682. https://doi.org/10.4025/actascianimsci.v21i0.4328
Section
Zootecny

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