Passion fruit waste in diets for quail in the laying phase

  • Adriana Aparecida Pereira Universidade Federal de Alagoas/ Campus Arapiraca
  • Rosineide Silva de Alcântara Universidade Federal de Alagoas
  • Andressa Souza de Moura Universidade Federal de Alagoas
  • Dirceu Neutzling Griep Júnior Universidade Federal de Alagoas
  • Gisele Maria Nunes Vieira Universidade Federal de Alagoas
  • José Rafael da Silva Almeida Universidade Federal de Alagoas
Palavras-chave: by-product; egg quality; performance.

Resumo

 It was aimed to evaluate the effect of including the waste from passion fruit pulp extraction in diets for Japanese quail in the laying phase on their production performance and egg quality. A total of 280 female quail were distributed into five treatments with eight replicates and seven birds per cage. Treatments consisted of 0, 2, 4, 6, or 8% inclusion of passion fruit waste in the diet. The experiment began with quail at 70 days of age and lasted 63 days, with performance evaluated every 21 days and egg quality in the last two days of each cycle. There was no difference between the treatments for feed intake, body weight, specific gravity, or eggshell thickness. However, a decreasing linear regression was obtained for feed intake with the inclusion of the waste, while a quadratic response was show by egg production, weight and parts of the egg. Inclusion of up to 6% passion fruit waste in diets for quail is recommended to maintain the indices in relation to control treatment. However, the best values for egg-laying rate and for the weights of egg, albumen, yolk, and shell are obtained with 2.5 to 3.5% inclusion of passion fruit waste.

Downloads

Não há dados estatísticos.

Referências

Buzinato, E. F., Almeida, R. N. A., & Mazeto, G. M. F. S. (2006). Biodisponibilidade de cálcio dietético. Arquivo Brasileiro de Endocrinologia e Metabolismo, 50, 852-861. doi: 10.1590/S0004-27302006000500005

Ferrari, R. A.; Colossi, F.; & Ayub, R. A. (2004). Caracterização de subprodutos da industrialização do maracujá - Aproveitamento das Sementes. Revista Brasileira de Fruticultura, 26(1), 101-102. doi: S0100-29452004000100027.

Freitas, A. C., Fuentes, M. F. F., Freitas, E. R., Sucupira, F. S., & Oliveira, B. C. M. (2005). Efeito de níveis de proteína bruta e de energia metabolizável na dieta sobre o desempenho de codornas de postura. Revista Brasileira de Zootecnia, 34(3), 838-846. doi: 10.1590/S1516-35982005000300015

Instituto Brasileiro de Geografia e Estatística [IBGE]. (2015). Produção da Pecuária Municipal 2015 (Vol. 43, p. 1-49). Rio de Janeiro, RJ: IBGE. Retrieved from https://biblioteca.ibge.gov.br/visualizacao/periodicos/84/ppm_2015_v43_br.pdf

Malacrida, C. R., & Jorge, N. (2012). Yellow passion fruit seed oil (Passiflora edulis f. flavicarpa): physical and chemical characteristics. Brazilian Archives Biology Technology, 55, 127-134. doi: 10.1590/S1516-89132012000100016

Oliveira, L. F., Nascimento, R. F., Borges, S. V., Ribeiro, P. C., & Ruback, V. R. (2002). Aproveitamento alternativo da casca do maracujá-amarelo (Passiflora Edulis F. Flavicarpa) para produção de doce em calda. Ciência e Tecnologia de Alimentos, 22(3), 259-262. doi: 10.1590/S0101-20612002000300011

Oliveira, R. F. M., Donzele, J. L., Abreu, M. L. T., Ferreira, R. A., Vaz, R. G. M. V. & Cella, P. S. (2006). Efeitos da temperatura e da umidade relativa sobre o desempenho e o rendimento de cortes nobres de frangos de corte de 1 a 49 dias de idade. Revista Brasileira de Zootecnia, 35(3), 797-803. doi: 10.1590/S1516-35982006000300023

Rostagno, H. S., Albino, L. F. T., Donzele, J. L., Gomes, P. C. Oliveira, R. F. M., Lopes, D. C., ... Barreto, S. L. T. (2011). Tabelas Brasileiras para Aves e Suínos. Composição de alimentos e exigências nutricionais. Viçosa, MG: UFV.

Statistical Analysis System [SAS]. (2003). SAS/STAT User’s guide, Version 9.1. Cary, NC: SAS Institute Inc.

Silva, J. H. V., & Costa, F. G. P. (2009). Tabela para Codornas Japonesas e Européias. Jaboticabal, SP: Funep.

Sousa, M. S., Tinôco, I. F. F., Barreto, S. L. T., Amaral, A. G.; Pires, L. C., & Ferreira, A. S. (2014). Determinação de limites superiores da zona de conforto térmico para codornas de corte aclimatizadas no Brasil de 22 a 35 dias de idade. Revista Brasileira de Saúde e Produção Animal, 15(2), 350-360. doi: 10.1590/S1519-99402014000200019

Togashi, C. K., Fonseca, A. B., Soares, R. T. R. N., Gaspar, A., & Detmann, E. (2007). Composição em ácidos graxos dos tecidos de frangos de corte alimentados com subprodutos de maracujá. Revista Brasileira de Zootecnia, 36(6), 2063-2068. doi: 10.1590/S1516-35982007000900016

Togashi, C. K., Fonseca, A. B., Soares, R. T. R. N., Costa, A. P. D., Silveira, K. F., & Detmann, E. (2008). Subprodutos do maracujá em dietas para frangos de corte. Acta Scientiarum. Animal Sciences, 30(4), 395-400. doi: 10.4025/actascianimsci.v30i4.948

Zanetti, L. H., Murakami, A. E., Diaz-Vargas, M., Guerra, A. F. Q. G., Ospina-Rojas, I. C., Nascimento, G. R., ... Pintro, P. T. M. (2016). By-product of passion fruit seed (Passiflora edulis) in the diet of commercial laying hens. Canadian Journal of Animal Science, 96(4), 488-494. doi: 10.1139/cjas-2016-0027

Zanetti, L. H., Murakami, A. E., Diaz-Vargas, M., Guerra, A. F. Q. G., Ospina-Rojas, I. C., Nascimento, G. R., ... Pintro, P. T. M. (2017). By-product of passion fruit seed (Passiflora edulis) in the diet of broilers. Canadian Journal of Animal Science, 98(1). doi: 10.1139/cjas-2016-0210

Publicado
2020-04-01
Como Citar
Pereira, A. A., Alcântara, R. S. de, Moura, A. S. de, Griep Júnior, D. N., Vieira, G. M. N., & Almeida, J. R. da S. (2020). Passion fruit waste in diets for quail in the laying phase. Acta Scientiarum. Animal Sciences, 42(1), e48281. https://doi.org/10.4025/actascianimsci.v42i1.48281
Seção
Nutrição de Não-Ruminantes

0.9
2019CiteScore
 
 
29th percentile
Powered by  Scopus