Natural plankton, fresh ferment and dehydrated yeast utilization at <em>Loricariichthys platymetopon</em> (Isbrüchen & Nijssen, 1979) (Osteichthyes, Loricariidae), cascudo chinelo, fry feeding

  • Carmino Hayashi Instituto de Pesca-APTA
  • Claudemir Martins Soares UEM
  • Eliana Maria Galdioli UEM
  • Sandra Regina de Souza UEM

Abstract

Aiming to evaluate different foods effects in the rearing of Loricariichthys platymetopon (Osteichthyes, Loricariidae) fry, 240 5-day-after-hatch specimens were distributed in 20 aquarium glasses (12 L). Five treatments, with four repetitions each, were tested, consisting in: plankton (P), fresh ferment (F), dehydrated yeast (DY) and the combinations P+F and P+DY, for 15 days. F and DY were given ad libitum three times a day, and P only in the morning, after the aquariums siphoning. Temperature, pH, electric conductivity and dissolved oxygen were in levels acceptable for fish. The fry biomass per aquarium values were higher for the P + DY treatment, when compared to P, F and P+F, but equal to DY. Also, P +DY-fed fry showed higher mean final weight than all the other treatments. F-treated fry showed mean final weight lower than the ones treated with P, DY and P+F. The P treatment showed lower survival rate than DY and P+DY. The results indicate that P + DY can be used for Loricariichthys platymetopon fry rearing during their initial development phases.

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Author Biography

Carmino Hayashi, Instituto de Pesca-APTA
Graduado em Ciências Biológicas pela Universidade de São Paulo (1976), Mestre em Zootecnia- Produção Animal pela Universidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho (1980) e Doutor em Ciências - Ecologia e Recursos Naturais pela Universidade Federal de São Carlos (1986). Publicou em parceria 150 artigos completos em periódicos, dois capítulos de livro, 21 textos em jornais, 77 trabalhos completos em anais de congressos, 304 resumos em anais de congressos e 21 produções técnicas. Orientou 31 pós-graduandos em nível de mestrado e doutorado, 27 em nível de graduação e 49 estagiários. Participou em 56 bancas examinadoras em nível de pós-graduação, 27 bancas em nível de graduação e em 34 bancas de concursos públicos. Manteve intercâmbio, orientações e publicações com 286 pesquisadores nacionais e internacionais. Atualmente é Professor Visitante da Universidade Estadual de Maringá e bolsista pesquisador nível 1-B do Conselho Nacional de Desenvolvimento Científico e Tecnológico. Consultor científico de várias fundações e entidades relacionadas à ciência e tecnologia, assim como de diversas revistas científicas nacionais e internacionais. Tem experiência na área de Ecologia Aquática, Recursos Pesqueiros e Engenharia de Pesca, com ênfase em Aqüicultura, atuando principalmente nos seguintes temas: limnologia, ictiologia, larvicultura, alevinocultura, tilapicultura, piscicultura e nutrição de peixes Currículo Lattes
Published
2008-05-13
How to Cite
Hayashi, C., Soares, C. M., Galdioli, E. M., & Souza, S. R. de. (2008). Natural plankton, fresh ferment and dehydrated yeast utilization at <em>Loricariichthys platymetopon</em&gt; (Isbrüchen & Nijssen, 1979) (Osteichthyes, Loricariidae), cascudo chinelo, fry feeding. Acta Scientiarum. Biological Sciences, 24, 541-546. https://doi.org/10.4025/actascibiolsci.v24i0.2357
Section
Biology Sciences

 

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