Individual and interactive effects of phenolic acids on peroxidase and lipid peroxidation in soybean, <em>Glycine max</em> (L.) Merr. roots (Leguminosae-Faboidae)

  • Domitila Augusta Huber UEM
  • Maria de Lourdes Lucio Ferrarese UEM
  • Patrícia Minatovicz Ferreira Doblinski UEM
  • Osvaldo Ferrarese-Filho UEM

Abstract

The purpose of the present work was to evaluate the individual and simultaneous effects of p-coumaric acid (p-CA) and p-hydroxybenzoic acid (p-HB) on soybean, Glycine max (L.) Merr. (Leguminosae-Faboidae) peroxidase (POD, EC 1.11.1.7), lipid peroxidation (LP) and root growth. Three-day-old seedlings were cultivated in nutrient solution containing p-CA or p-HB (0.5 and 1.0 mM) or equimolar mixtures for 24 hours. Individually, the two allelochemicals decreased root length (RL), root fresh weight (FW), root dry weight (DW), increased soluble POD and cell wall (CW)-bound POD but did not affect LP. The joint effects of these compounds were lower than the sum of the effects of each one tested separately. The results indicate that the mixtures of these allelochemicals can affect growth of soybean roots in an antagonistic manner.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biography

Osvaldo Ferrarese-Filho, UEM
OSVALDO FERRARESE FILHO CONCLUIU O DOUTORADO EM CIENCIAS (BIOQUIMICA) PELA UNIVERSIDADE FEDERAL DO PARANA EM 1993. ATUALMENTE E PROFESSOR ASSOCIADO C DA UNIVERSIDADE ESTADUAL DE MARINGA. PUBLICOU 42 ARTIGOS EM PERIODICOS ESPECIALIZADOS E 103 TRABALHOS EM ANAIS DE EVENTOS. POSSUI 3 CAPITULOS DE LIVROS PUBLICADOS. POSSUI 42 ITENS DE PRODUCAO TECNICA. PARTICIPOU DE 1 EVENTO NO EXTERIOR E 12 NO BRASIL. ORIENTOU 4 TESE DE DOUTORADO, 8 DISSERTACOES DE MESTRADO E CO-ORIENTOU 3, ALEM DE TER ORIENTADO 14 TRABALHOS DE INICIACAO CIENTIFICA E 7 TRABALHOS DE CONCLUSAO DE CURSO NAS AREAS DE BIOQUIMICA, AGRONOMIA E BOTANICA. ENTRE 2000 E 2004 COORDENOU 4 PROJETOS DE PESQUISA. ATUALMENTE COORDENA 1 PROJETO DE PESQUISA. ATUA NA AREA DE BOTANICA, COM ENFASE EM METABOLISMO SECUNDARIO EM PLANTAS. EM SUAS ATIVIDADES PROFISSIONAIS INTERAGIU COM 83 COLABORADORES EM CO-AUTORIAS DE TRABALHOS CIENTIFICOS. EM SEU CURRICULO LATTES OS TERMOS MAIS FREQUENTES NA CONTEXTUALIZACAO DA PRODUCAO CIENTIFICA, TECNOLOGICA E ARTISTICO-CULTURAL SAO: SOJA, RAIZES, PEROXIDASE, GERMINACAO, SEMENTES, CANOLA, CRESCIMENTO, ALELOQUIMICOS, ACIDOS FENOLICOS E LIGNINA. É COORDENADOR DO PROGRAMA DE PÓS-GRADUAÇÃO EM CIÊNCIAS BIOLÓGICAS (BIOLOGIA CELULAR E MOLECULAR) DA UEM. É MEMBRO DA COMISSÃO DE AVALIAÇÃO DA CAPES (CIÊNCIAS BIOLÓGICAS I - SUBÁREA DE BOTÂNICA) Currículo Lattes
Published
2008-05-13
How to Cite
Huber, D. A., Ferrarese, M. de L. L., Doblinski, P. M. F., & Ferrarese-Filho, O. (2008). Individual and interactive effects of phenolic acids on peroxidase and lipid peroxidation in soybean, <em>Glycine max</em&gt; (L.) Merr. roots (Leguminosae-Faboidae). Acta Scientiarum. Biological Sciences, 24, 625-629. https://doi.org/10.4025/actascibiolsci.v24i0.2367
Section
Biology Sciences

 

0.6
2019CiteScore
 
 
31st percentile
Powered by  Scopus

 

 

0.6
2019CiteScore
 
 
31st percentile
Powered by  Scopus