Effect of preservatives on caloric density in the muscles of <em>Hoplias</em> aff. <em>malabaricus</em> (Bloch, 1794) (Osteichthyes, Erythrinidae)

  • Evanilde Benedito-Cecilio Editor - UEM
  • Milena Morimoto UEM

Abstract

The preservation of samples for caloric values determination in bioenergetic studies of fish has been presented literature with a variety of methods. To identify the effect of preservatives over the results obtained with different preservation techniques, adult individuals of Hoplias aff. malabaricus (Osteichthyes, Erythrinidae) were collected in Paraná river floodplain. From each fish, five samples were extracted from its dorsal muscle and submitted each sample for a different treatment: ice (-10ºC), formaldehyde (4%), alcohol (70%), liquid nitrogen (-180oC) and a control sample immediately oven dried (60oC). After 30 days, the treatments were oven dried (60oC) and caloric values of each sample were determined in a caloric bomb. Significant differences among the treatments were found (ANOVA: n = 206; F = 50.28; p < 0.001). Some evaluations of the effects of each treatment were presented for further comparisons with the results published in literature.

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Author Biography

Evanilde Benedito-Cecilio, Editor - UEM
Docente da Universidade Estadual de Maringá desde 1988. Atualmente professora associada nível C, lecionando no Curso de Ciências Biológicas e no Programa de Pós-Graduação em Ecologia de Ambientes Aquáticos Continentais. Graduação em Ciências Biológicas pela Universidade Estadual de Maringá (1985), mestrado em Zoologia pela Universidade Federal do Paraná (1989) e doutorado em Ecologia e Recursos Naturais pela Universidade Federal de São Carlos (1994). Pós-doutoramento (1997-98) no Instituto Nacional de Pesquisas da Amazônia, área ecologia de ecossistemas (bolsa CNPq). É Editora Associada da Revista Acta Scientiarum Biological Sciences. Consultora da FUNDECT (Fundação de Apoio ao Desenvolvimento do Ensino, Ciência e Tecnologia do Estado de Mato Grosso do Sul, FAPEAM (Fundação de Amparo à Pesquisa do Estado do Amazonas), Environmental Biology of Fishes, Acta Limnologica Brasiliensia, Journal of Fish Biology, Neotropical Ichthyology, Revista Brasileira de Zoologia, Bioikos (Campinas), Revista Brasileira de Zoociências, Brazilian Journal of Biology, Biota Neotropica e Iheringia. Série Zoologia. Tem experiência na área de Ecologia, com ênfase em Ecologia de Ecossistemas, atuando principalmente nos seguintes temas: peixes, rio Paraná, reservatórios, ecologia energética, ecologia de populações e comunidades
Published
2008-05-13
How to Cite
Benedito-Cecilio, E., & Morimoto, M. (2008). Effect of preservatives on caloric density in the muscles of <em>Hoplias</em> aff. <em>malabaricus</em&gt; (Bloch, 1794) (Osteichthyes, Erythrinidae). Acta Scientiarum. Biological Sciences, 24, 489-492. https://doi.org/10.4025/actascibiolsci.v24i0.2381
Section
Biology Sciences

 

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