EFEITO DE AGENTES DE CONSERVAÇÃO NA QUALIDADE DE PRODUTO A BASE DE PALMITO PUPUNHA
Abstract
The basal and stem parts of the pupunha palm has low commercial value, being interesting to propose new processing alternatives. The aim of this work was to use these portions for the production of lasagne sheets, applying preserving agents. The experimental design consisted of seven treatments: control, bleaching (Br); bleaching associated with 0.5% ascorbic acid (BrAA), 0.5% citric acid (BrAC), 0.5% cysteine (BrC), 0.5% cysteine and 0.5% ascorbic acid (BrAA+C), and with 0.5% cysteine and 0.5% citric acid (BrAC + C); evaluated at 0, 3, 6, 9 and 12 days under refrigeration. The results showed that the bleaching associated with the preservation agents tested contributed to the maintenance of the shelf life for 12 days, due to the stability of the pH values, acidity, color and enzymatic activity, in addition to microbiological parameters. There was no loss of mass for the BrAC, while BrAA+C and BrAC+C treatments showed higher antioxidant potential. Therefore, the treatments performed present a viable alternative for the use of underutilized parts of the peach palm (basal and stem) as lasagna sheets.
Downloads
References
ANVISA. Agência Nacional de Vigilância Sanitária. Padrões microbiológicos para alimentos. Resolução RDC nº 12 de 2 de janeiro de 2001. Disponível em:
AOAC. Association of Official Analytical Chemists. Official methods of analysis. 16th ed. Washington: Association of Official Analytical Chemists, 2000.
AYUB, R.A.; SPINARDI, B.; GIOPPO, M. Storage and fresh cut radish. Acta Scientiarum Agronomy, Maringá, v.35, n.2, p.241-4, 2013.
BANERJEE, A.; CHATTERJEE, S.; VARIYAR, P.; SHARMA, A. Shelf life extension of minimally processed ready-to-cook (RTC) cabbage by gamma irradiation. Journal Food Technology, Campinas, v.53, n.1, p.233-244, 2016.
BORGES, C.D.; MENDONÇA, C.R.B.; NOGUEIRA, D.; HARTWIG, E.S.; RUTZ, J.K. Conservation of minimally processed apples using edible coatings made of turnip extract and xanthan gum. Brazilian Journal of Food Technology, Campinas, v.19, n.1, p.038, 2016.
BOTELHO, M.C.; LEME, S.C.; LIMA, L.C.O.; ABRAHÃO, S.A.; SILQUEIRA, H.H.; CHITARRA, A.B. Qualidade de palmito pupunha minimamente processado: aplicação de antioxidantes. Ciência e Agrotecnologia, Lavras, v.34, n.5, p.1312-1319, 2010.
CHEN, M.; ZHAO, Y.; YU, S. Optimisation of ultrasonic-assisted extraction of phenolic compounds, antioxidants, and anthocyanins from sugar beet molasses. Food Chemistry, Norwichv, v.172, n.1, p.543-550, 2015.
CLEMENTE, E.; PASTORE, G.M. Peroxidase and polyphenoloxidase, the importance for food technology. Ciências e Tecnologia em Alimentos, Campinas, v.32, n.2, p.167-171, 1998.
CHITARRA, M.I.F., CHITARRA, A.B. Pós-colheita de frutos e hortaliças: fisiologia e manuseio. Lavras: Editora UFLA, 2005. 783p.
CORTEZ-VEJA, W.R.; PIOTROWICZ, B.B.I.; PRETICE, C; BORGES, D.C. Conservação de mamão minimamente processado com uso de revestimento comestível à base de goma xantana. Semina: Ciências Agrárias, Londrina, v.34, n.4, p.1753-1764, 2013.
EMBRAPA. Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária. Embrapa Floresta: transferência de tecnologia florestal. Colombo, 2019. Disponível em:
EGEA, M.B.; GUIDO, E.S.; BOLANHO, B.C.; PEREIRA, J.M.F.; MAGALHÃES, J.A.; DANESI, E.D.G. Incentivo à cadeia produtiva do palmito pupunha (Bactris gasipaes kunth) através do aproveitamento integral da matéria-prima. Revista Brasileira de Tecnologia Agroindustrial, Ponta Grossa, v.6, n.2, p.781-795, 2012.
FERREIRA, T.A.; SILVA, O.C.; PASCOAL, B.G. Analise físico-química em repolho branco (Brassica oleracea) minimamente processados durante o acondicionamento sob refrigeração. Revista Cientifica Linkania Master, Maringá, v.1, n.4, p.59-72, 2014.
FERREIRA, D.F. Sisvar: a computer statistical analysis system. Ciência e Agrotecnologia, Lavras, v.35, n.6, p.1039-1042, 2011.
FREIRE, J.M.; PATTO DE ABREU, C.M.; ROCHA, D.A.; CORRÊA, A.D.; MARQUES, N.R. Quantificação de compostos fenólicos e ácido ascórbico em frutos e polpas congeladas de acerola, caju, goiaba e morango. Ciência Rural, Santa Maria, v.43, n.12, p.2291-2296, 2013.
FURLANETO, K.A.; NASSER, F.A.C.M.; RAMOS, J.A.; LUNDGREN, G.A.; NUVOLARI, C.M.; LIMA, P.F.F.S.; NASSER, M.D.; VIEITES, R.L. Modified atmosphere in minimally processed cauliflower conservation and quality. Semina: Ciências Agrárias, Londrina, v.38, n.6, p.3549-3561, 2017.
GALDINO, N.O.; CLEMENTE, E. Palmito de pupunha (Bactris gasipaes Kunth) composição mineral e cinética de enzimas oxidativas. Ciência e Tecnologia de Alimentos, Campinas, v.28, n.3, p.540-544, 2008.
GORNY, J. R. et al. Quality changes in fresh cut pear slices as affected by controlled atmospheres and chemical preservatives. Postharvest Biology and Technology, Amsterdam, v. 24, n. 3, p. 271-278, 2002.
KLUGE, R.A.; GEERDINK, G.M.; TEZOTTO-ULIANA, J.V.; DANELON GUASSI, S.A.; QUEIROZ ZORZETO, T.; FUMI C.S. F.; COSTA, M.S. Qualidade de pimentões amarelos minimamente processados tratados com antioxidantes. Semina: Ciências Agrárias, Londrina, v.35, n.2, p.801-811, 2014.
KALIL, G.P.C.; KALIL FILHO, A.N.; FRANCISCON, L. Avaliação da qualidade do palmito in natura de duas populações durante a vida de prateleira. Pesquisa Florestal Brasileira, Colombo, v.30, n.63, p.261-264, 2010.
MAMEDE, A.M.G.N.; FONSECA, M.J. O.; SOARES, A. G.; FILHO, I. A. P; GODOY, R.L.O. Conservação pós-colheita do milho verde minimamente processado sob atmosfera controlada e refrigeração. Revista Ceres, Viçosa, v.62, n.2, p.149-158, 2015.
MELO, A.A.M.; VILAS BOAS, E.V.B.; JUSTO, C.F. Uso de aditivos químicos para a conservação pós-colheita de banana maçã minimamente processada. Ciência Agrotécnica, Lavras, v.33, n.1, p.228-236, 2009
MELO, F.S.N. Qualidade de goiabas ‘’paluma’’ minimamente processada sob recobrimentos a base de quitosana, cloreto de cálcio e alginato. 2015. 95p. Dissertação (Mestrado em Ciência e Tecnologia de Alimentos) – Universidade Federal da Paraíba - UFPA, João Pessoa, Paraíba.
ORSO, E. Estudo dos fatores que influenciam a eficiência do branqueamento em couve-flor. 2011. 33p. Trabalho de Conclusão de Curso (TCC), Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia, Rio Grande do Sul – IFRS, Bento Gonçalves, 2011.
PENTEADO JUNIOR, J.F.; SANTOS, A.F., NEVES E.J.M. Aspectos do agronegócio do palmito pupunha no Brasil. Colombo: Embrapa, 2014, 23p.
RIBEIRO, C.C.; ARAUJO, J. L. H. Dossiê Técnico - Beneficiamento de Produtos da Pupunha para Exportação. Manaus. Escola SENAI Antônio Simões, 2013. 30p.
SILVA, A.C.B.; SCHUQUEL, L.C.S.; SILVA, C.O.; PASCOAL, G.B. Nutritional and physicochemical quality in fresh and fresh-cut carrot (Daucus carota L.). Demetra: Food, Nutrition & Health, Maracanã, v.11, n.2, p.355-367, 2016.
SILVA, I.C.P.; VIEIRA, S.L.V. Alimentos minimamente processados: práticas de produção e riscos de contaminação. Arquivos do Museu Dinâmico Interdisciplinar, Maringá, v.21, n.1, p.26-38, 2017.
SOUZA, A.F.; LEÃO, M.F. Análises dos métodos mais eficientes na inibição do escurecimento enzimático em frutas e hortaliças. Enciclopédia Biosfera, Goiânia, v.8, n.15, p.117-124, 2012.
THAIPONG. K; B.U.; C.K.; Z.C.L.; B.H.D. Comparison of ABTS, DPPH, FRAP and ORAC assays for estimating antioxidant activity from guava fruit extracts. Journal of Food Composition and Analysis. v. 19, p. 669-675, 2006.
VILAS-BOAS, E.V de B.; KADER, A.A. Effect of atmospheric modification, 1-MCP and chemicals on quality of fresh-cut banana. Postharvest Biologyand Technology, Amsterdam, v.39, n.2, p.155-162, 2006.
VITTI, M.C.D.; PRECZENHAK, A.P.; CALABONI, C.; KLUGE, R.A. Atividade enzimática e conteúdo fenólico em batatas minimamente processadas influenciados pela aplicação de antioxidantes. Revista Iberoamericana de Tecnología Postcosecha, Hermosillo v.20, n.1, p.103-115, 2019.
Os autores podem manter os direitos autorais pelo seu trabalho, mas repassam direitos de primeira publicação à revista. A revista poderá usar o trabalho para fins não-comerciais, incluindo direito de enviar o trabalho em bases de dados de Acesso Livre.