ANATOMOPATHOLOGICAL EFFECTS OF RAW FULL-FAT SOYBEAN MEAL ON NILE TILAPIA FINGERLINGS (<em>Oreochromis niloticus</em>)

  • Carlo Rossi Del Carratore UNESP
  • Luiz Edivaldo Pezzato UNESP
  • Margarida Maria Barros UNESP
  • Carlos Alberto Vicentini UNESP

Abstract

This experiment was carried out in of Fish Nutrition laboratory of the Departament of Animal Improvement and Nutrition (FMVZ), Unesp - Campus of Botucatu, State of São Paulo, Brazil). The study investigated the effect of raw full-fat soybean meal feeding on fingerlings Nile Tilapia (Oreochromis niloticus). The suitable level of consumption of raw full-fat soybean meal (RSF) was determined taking into account anatomopathological analyses. Each isoproteic (26% CP) and isoenergetic (3.000 kcal ME/ kg) diet contained raw full-fat soybean meal at 6.0%, 12.0% and 18.0% repectivily. Anther treatment without soybean meal was used as control. Forty-eight fingerlings with similar size and lenght (mean Wt ± SD: 6.47 ± 0.64g; and mean Lt ± SD: 54.94 ± 7.79 mm) were used at the beginning of the experiments. The treatments with 12.0 and 18.0% RSF induced a higher granulation level in the pancreatic cells and an increased vacuolition of the hepatocytes. This made evident a deleterious effect of the raw full-fat soybean meal at these considered levels (12.0% and 18.0% RSF).

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Author Biography

Luiz Edivaldo Pezzato, UNESP
Possui graduação em Zootecnia pela Universidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho (1979) , mestrado em Nutrição Animal pela Universidade de São Paulo (1984) e doutorado em Zootecnia pela Universidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho (1990) . Atualmente é ProfessorAssistente Doutor da Universidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho, Revisor de periódico da Acta Scientiarum (UEM), Revisor de periódico da Pesquisa Agropecuária Brasileira, Revisor de periódico da Ciência Rural, Revisor de periódico da Boletim do Instituto de Pesca, Revisor de periódico da Ciência Animal Brasileira (UFG), Membro de corpo editorial da Veterinária e Zootecnia e Membro de corpo editorial da Revista da Sociedade Brasileira de Zootecnia. Tem experiência na área de Zootecnia , com ênfase em Nutrição e Alimentação Animal. Atuando principalmente nos seguintes temas: digestibilidade, velocidade de trânsito gastrintestinal, valor nutritivo de alimentos, tilápia do Nilo, proteína digestível e energia digestível Currículo Lattes
Published
2008-07-28
Section
Zootecny