STUDY OF NILE TILAPIA (<em>Oreochromis niloticus</em>) CARCASS IN FOUR WEIGHT CATEGORIES

  • Elisabete Maria Macedo-Viegas USP
  • Maria Luiza Rodrigues de Souza UEM
  • Sergui do Nascimento Kronka UNESp

Abstract

The purpose of this study was to evaluate the carcass and fillet yield and percentages of head, skin and waste of the Nile tilapia in four different weight categories (W1=250-300g; W2=301-350g; W3=351-400g and W4=401-450g). Twenty-four specimens were captured from 38 square-meter tanks installed at Unesp Aquaculture Center, Jaboticabal, State of São Paulo, Brazil and investigated. The carcass yields (with or without heads) were meaningfully influenced by the fish weight, though some difference was detected only between W1 and W3 categories. The maximum and the minimum fillet yield were respectively 40.39% (W1) and 32.15% (W3). Dressed out body yield and percentages of head, skin and waste for fish meal were not influenced by the weight of the specimens. The fillet weight showed a significant linear correlation (W<0.05) only with the total fish weight in the extreme weight categories (W1 and W4).

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Author Biography

Elisabete Maria Macedo-Viegas, USP
Possui graduação em Ciências Biológicas pela Universidade de São Paulo (1972), mestrado em Zootecnia pela Universidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho (1979) e doutorado em Tecnologia de Alimentos pela Universidade Estadual de Campinas (1993). Possui o título de Professor Associado (Livre-Docente), desde 2004. Atua como professor doutor em RDIDP, na Faculdade de Zootecnia e Engenharia de Alimentos da Universidade de São Paulo, campus de Pirassununga, SP. Tem experiência na área de Aquicultura e Recursos Pesqueiros , com ênfase em Piscicultura, atuando principalmente nos seguintes temas: nutrição e alimentação de peixes de água doce, processamento pós-despesca, conservação de pescado, aproveitamento de residuos do processamento Currículo Lattes
Published
2008-07-28
Section
Zootecny