COPPER DYNAMICS IN THE WATER OF INGÁ RESERVOIR, IN MARINGÁ, STATE OF PARANÁ

  • Sérgio Renato Vaz UFPR
  • Ervim Lenzi UEM
  • Eduardo Bernardi Luchese UNIOESTE
  • Luzia Otília Bortotti Fávero UEM

Abstract

Nine water samples and six sediment samples were monthly collected over one-year period at different sites from Ingá reservoir and their pH and water temperature measured. Copper concentration was determined through atomic absorption method (flame modality). The monthly average values in the form of intervals and means were respectively (nd) - 80.10 and 2.90 (mg.mL--1) copper concentration in water; 163.00 - 461.60 and 303.51 (mg.g-1) copper concentration in sediment; 7.02 - 8.23 and 7.60 pH; 19.33 - 27.48 and 23.73 (ºC) temperature; 13.33 - 30.11 and 23.54 (mg.L-1 of O2) COD. The analysis of the results showed that, under the influence of the sample temporality, there was no significant difference (<0.05) between the copper concentrations in water, but a significant difference (>0.05) between the copper concentrations in the sediments; the collecting sites showed a significant difference (>0.05) for both copper concentration in water and in sediments. The water body was stratified.

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Author Biography

Ervim Lenzi, UEM
possui graduação em Química pela Universidade Federal de Santa Maria (1970), mestrado em Química (Química Analítica Inorgânica) pela Pontifícia Universidade Católica do Rio de Janeiro (1972) e doutorado em Química (Química Analítica Inorgânica) pela Pontifícia Universidade Católica do Rio de Janeiro (1980). Desde 1974 é professor da Universidade Estadual de Maringá - UEM. Em 1996 aposentou-se como Professor Titular da UEM. Prestou novo concurso na UEM reingressando como Professor Adjunto A. Atualmente é Professor Associado da Universidade Estadual de Maringá. Tem experiência na área de Química, com ênfase em Química Analítica, atuando principalmente nos seguintes temas: meio ambiente, metal pesado, poluição ambiental, poluição e solos Currículo Lattes
Published
2008-07-28
Section
Chemistry