<b>Equilibrium isotherms and isosteric heat of pepper variety bico (<i>Capsicum chinense</i> Jacq.)

Autores

  • Philipe dos Santos Universidade Estadual de Campinas
  • Fabrí­cio Schwanz da Silva Universidade do Estado de Mato Grosso
  • Alexandre Gonçalves Porto Universidade do Estado de Mato Grosso
  • Sandro Pioli Zela Universidade do Estado de Mato Grosso
  • Camila de Souza Paglarini Universidade Estadual de Campinas

DOI:

https://doi.org/10.4025/actascitechnol.v37i1.19801

Palavras-chave:

shape, moisture content, GAB model, isosteric heat

Resumo

During processing, the storage requires attention, since the moisture content is a major factor that influences the quality of raw materials and manufactured products. Equilibrium isotherm represents the relationship between the material moisture content and water activity for a given temperature, providing important information for use in industrial operations such as drying and storage. This study aimed to determine the equilibrium isotherms of peppers variety bico (Capsicum chinense Jacq.) in whole and paste forms, calculate the isosteric heat of desorption and determine its behavior. To this end, we used six mathematical models to fit experimental data of desorption isotherms. The GAB model fitted well the experimental desorption data of pepper variety bico, in paste and whole forms. The isosteric heat obtained for the whole form was higher than for the paste form.

 

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Biografia do Autor

Philipe dos Santos, Universidade Estadual de Campinas

Engenheiro de Alimentos, Mestrando em Engenharia de Alimentos, Departamento de Engenharia de Alimentos.

Fabrí­cio Schwanz da Silva, Universidade do Estado de Mato Grosso

Engenheiro Agrí­cola, Doutorado em Engenharia Agrí­cola, Departamento de Engenharia de Alimentos

Alexandre Gonçalves Porto, Universidade do Estado de Mato Grosso

Engenheiro Agrí­cola, Doutorado em Ciência e Tecnologia de Sementes, Departamento de Engenharia de Alimentos

Sandro Pioli Zela, Universidade do Estado de Mato Grosso

Quí­mico Industrial, mestrado em quí­mica orgânica, Departamento de Engenharia de Produção Agroindustrial

Camila de Souza Paglarini, Universidade Estadual de Campinas

Engenheira de ALimentos, mestranda em tecnologia de Alimentos, departamento de tecnologia de alimentos

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Publicado

2015-01-06

Como Citar

Santos, P. dos, Silva, F. S. da, Porto, A. G., Zela, S. P., & Paglarini, C. de S. (2015). <b>Equilibrium isotherms and isosteric heat of pepper variety bico (<i>Capsicum chinense</i> Jacq.). Acta Scientiarum. Technology, 37(1), 123–131. https://doi.org/10.4025/actascitechnol.v37i1.19801

Edição

Seção

Tecnologia de Alimentos

 

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