<b>Chemical composition of fresh and frozen storage freshwater fish</b> - DOI: 10.4025/actascitechnol.v28i2.1167

Authors

  • Michele Guinazi UFV
  • Ana Paula Boroni Moreira UFV
  • Ana Lúcia Salaro UFV
  • Fátima Aparecida Ferreira de Castro UFV
  • Mirela Dadalto UFV
  • Helena Maria Pinheiro-Sant'Ana UFV

DOI:

https://doi.org/10.4025/actascitechnol.v28i2.1167

Keywords:

proteí­nas, lipí­dios, peixes de água doce, estocagem sob congelamento

Abstract

The chemical composition of four freshwater fish species (common carp, “pacuâ€, “piauaçu†and Nile tilapia) was investigated. The fish was immediately analyzed after the catch and at different times of frozen storage (60, 120 and 180 days), with skin or without skin. The species constitute good protein sources, with values between 14.51 and 16.98%. “Pacu†and “piauaçu†presented the highest lipid content (16.83 and 14.43%, respectively) thus classified as fatty species, while the common carp and the Nile tilapia, as lean species (4.86 and 1.27%). There was significant reduction of lipid content after skin removal of the analyzed fish (42.652%). The protein percentage raised (7.72%) with the removal of skin at the extent of storage time with few exceptions. During frozen storage at 60 and 180 days there was a decrease in the lipid content of the common carp (34.02%), “pacu†(41.23%) and “piauaçu†(14.86%). During the 180 days storage, the protein content decreased in the fish samples classified as fatty (6.09%). The opposite happened with the lean species (increase of 14.32%). Therefore, length of frozen storage time and the removal of skin should be considered during the evaluation of fish chemical composition due to the alteration in the edible muscle components

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Author Biography

Helena Maria Pinheiro-Sant'Ana, UFV

Possui Graduação em Nutrição pela Universidade Federal de Viçosa (1985), Mestrado em Ciência e Tecnologia de Alimentos pela Universidade Federal de Viçosa (1994) e Doutorado em Ciência dos Alimentos pela Universidade de São Paulo (1998). Foi Nutricionista da GR-SA (1985-1987) e Chefe da Divisão de Alimentação da Universidade Federal de Viçosa (2000-2004). É professora Associado I da Universidade Federal de Viçosa desde 1987 e consultora ad hoc do Conselho Nacional de Desenvolvimento Cientí­fico e Tecnológico. É revisora dos periódicos Ciência e Tecnologia de Alimentos, Revista de Nutrição e Bioscience Journal (UFU). Tem experiência na área de Ciência da Nutrição e Ciência de Alimentos, com ênfase em Valor Nutricional e Funcional de Alimentos, atuando principalmente nos seguintes temas: análise de vitaminas em alimentos, preparações e fluidos biológicos; controle de perdas de vitaminas em alimentos e preparações; qualidade nutricional de alimentos; gestão e planejamento fí­sico-funcional de unidades de alimentação e nutrição e de outras unidades para alimentação coletiva; boas práticas em serviços de alimentação Currí­culo Lattes

Published

2008-03-20

How to Cite

Guinazi, M., Moreira, A. P. B., Salaro, A. L., Castro, F. A. F. de, Dadalto, M., & Pinheiro-Sant’Ana, H. M. (2008). <b>Chemical composition of fresh and frozen storage freshwater fish</b> - DOI: 10.4025/actascitechnol.v28i2.1167. Acta Scientiarum. Technology, 28(2), 119–124. https://doi.org/10.4025/actascitechnol.v28i2.1167

Issue

Section

Chemistry

 

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