<b>Processing yield and chemical composition of rainbow trout (<i>Oncorhynchus mykiss</i>) with regard to body weight

  • Maria Luiza Rodrigues de Souza Universidade Estadual de Maringá
  • Elisabete Maria Macedo-Viegas Universidade Estadual Paulista
  • Jener Alexandre Sampaio Zuanon Universidade Federal de Viçosa
  • Maria Regina Barbieri de Carvalho Universidade Estadual Paulista
  • Elenice Souza dos Reis Goes Universidade Estadual de Maringá

Abstract

The influence of weight (W) category of the rainbow trout on processing yield and chemical composition of the entire eviscerated fish and fish fillet was analyzed. A completely randomized design was employed for processing variables (W1 = 300 to 370 g and W2 = 371 to 440) coupled to a 2 x 2 factorial scheme for the chemical composition (W1 and W2 and forms of presentation: fillet and whole eviscerated fish). W1 showed higher yield for entire eviscerated fish (83.00%) and head (13.27%), but a lower yield for the viscera (17.00%), when compared to W2. We did not affect abdominal muscle yield, fillet with or without skin, skin percentage and residues. There were significant differences between W for moisture (W1 = 72.30% and W2 = 71.15%) and lipids (CP1 = 7.96% and CP2 = 9.04%) rates. Fillet moisture contents (73.74%) and crude protein (19.05%) were higher (p < 0.01) than for entire eviscerated fish (69.71% and 17.81%, respectively). Ash (2.15%) and lipid (10.48%) rates were higher (p < 0.01) for entire fish when compared to those of fillets (1.16% and 6.52%, respectively). The slaughter of fish weighing between 300 and 370 g and their fillets are more adequate for the market.

 

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

Maria Luiza Rodrigues de Souza, Universidade Estadual de Maringá
Departamento de Zootecnia
Elisabete Maria Macedo-Viegas, Universidade Estadual Paulista
Faculdade de Zootecnia e Engenharia de Alimentos
Jener Alexandre Sampaio Zuanon, Universidade Federal de Viçosa
Departamento de Biologia – Animal
Maria Regina Barbieri de Carvalho, Universidade Estadual Paulista
Faculdade de Ciências Agrárias e Veterinárias, Departamento de Tecnologia
Elenice Souza dos Reis Goes, Universidade Estadual de Maringá
Centro de Ciências Agrárias, Programa de Pós Graduação em Ciência de Alimentos

References

AOAC – Association Of Official Analytical Chemistis. Official methods of analysis of the AOAC. 18ed. Gaithersburg, M.D, USA, 2005.

BASSO, L; FERREIRA, M.W.; SILVA, A.R. Efeito do peso ao abate nos rendimentos dos processamentos do pacu (Piaractus mesopotamicus). Arquivo Brasileiro de Medicina Veterinária e Zootecnia, v.63, n.5, p. 1260-1262, 2011.

BERGE, G. M.; STOREBAKKEN, T. Effect of dietary fat level on weight gain, digestibility, and fillet composition of Atlantic halibut. Aquaculture v.99, p.331-338, 1991.

BOMBARDELLI, R. A.; SANCHES, E. A. Avaliação das características morfométricas corporais, do rendimento de cortes e composição centesimal da carne do armado (Pterodoras granulosus). Boletim do Instituto de Pesca, v. 34, p. 221-229, 2008.

BORAN, G.; KARAÇAM, H. Seasonal changes in proximate composition of some fish species from the Black Sea. Turkish Journal of Fisheries and Aquatic Sciences, v. 11, p. 01-05, 2011.

BORDERÍAS, A. J; SÁNCHEZ-ALONSO, I. First Processing Steps and the Quality of Wild and Farmed Fish. Journal of Food Science, v.76, p.R1–R5, 2011.

BRITTO, A. C. P. D.; ROCHA, C. B.; TAVARES, R. A.; FERNANDES, J. M.; PIEDRAS, S. R. N.; POUEY, J. L. O. F. Rendimento corporal e composição química do filé da viola (Loricariichthys anus). Ciência Animal Brasileira, v.15, n.1, p. 38-44. 2014.

BURKERT, D.; ANDRADE, D. R. D.; SIROL, R. N.; SALARO, A. L.; RASGUIDO, J. E. D. A.; QUIRINO, C. R. Processing yield and chemical composition of fillets of surubim reared in net cages. Revista Brasileira de Zootecnia, v. 37, n. 7, p.1137-1143, 2008.

CARNEIRO, P. C. F.; MIKOS, J. D. BENDHAC, F.; IGNÁCIO, S.A. Processamento do jundiá Rhamdia quelen: rendimento de carcaça. Revista Acadêmica: ciências agrárias e ambientais, v.2, n.3, p. 11-17, 2004.

CONTRERAS-GUZMÁN, E. Bioquímica de pescados e derivados. Jaboticabal: Funep, 409p. 1994.

FREATO, T. A.; FREITAS, R. T. F.; SANTOS, V. B.; LOGATO, P. V. R.; VIVEIROS, A. T. M. Efeito do peso de abate nos rendimentos do processamento da piracanjuba (Brycon orbignyanus, Valenciennes, 1849). Ciência e Agrotecnologia, v.29, n.3, p.676-682, 2005.

GALVÃO, J. A.; MARGEIRSSON, S. GARATE, C.; VIÐARSSON, J. R.; OETTERER, M. Traceability system in cod fishing. Food control, v. 21, n. 10, p. 1360-1366, 2010.

HELLAND, S. J.; GRISDALE-HELLAND, B. Growth, feed utilization and body composition of juvenile Atlantic halibut (Hipoglossus hipoglossus) fed diets differing in the ratio between the macronutrients. Aquaculture v.166, p.49-56. 1998.

JABEEN, F.; CHAUDHRY, A. S. Chemical compositions and fatty acid profiles of three freshwater fish species. Food chemistry, v. 125, n. 3, p. 991-996, 2011.

LOSEKANN, M.E.; RADÜNZ NETO, J.; EMANUELLI, T.; PEDRON, F.A.; LAZZARI, R.; BERGAMIN, G.T.; CORRÊIA, V.; SIMÕES, R.S. Alimentação do jundiá com dietas contendo óleos de arroz, canola ou soja. Ciência Rural, v. 38, n. 1, p. 225-230, 2008.

MACEDO-VIEGAS, E. M.; SOUZA, M. L. R. Pré-processamento e conservação do pescado produzido em piscicultura. In: José E. P. Cyrino; Elizabeth C. Urbinati; Debora M. Fracalossi; Newton Castagnolli. (Org.). Tópicos Especiais em Piscicultura de água Doce Tropical Intensiva. 1ed.Jaboticabal: TecArt, 2004, v. 14, p. 405-480.

MPA. MINISTÉRIO DA PESCA E AQUICULTURA. Boletim estatístico da pesca e aquicultura: Brasil 2011. Brasília, 2013a. Disponível em: http://www.mpa.gov.br/images/Docs/Informacoes_e_Estatisticas/Boletim%20MPA%202011FINAL.pdf Acesso em: 21 set 2013.

MPA. MINISTÉRIO DA PESCA E AQUICULTURA. Censo Aquícola Nacional – Ano 2008. Brasília, 2013b. Disponível em: http://www.mpa.gov.br/ images/Docs/Informacoes_e_Estatisticas/Censo_maio2013-2.pdf Acesso em: 29 set. 2013.

PINHEIRO, L. M. S.; MARTINS, R. T.; PINHEIRO, L. A. S.; PINHEIRO, L. E. L. Industrial filefish processing yield of Thailand tilapia (Oreochromis spp.). Arquivo Brasileiro de Medicina Veterinária e Zootecnia, v.58, n.2, p.257-262, 2006.

RASMUSSEN, R. S.; OSTENFELD, T. H. Effect of growth rate on quality traits and feed utilization of rainbow trout (Oncorhyncus mykiss) and brook trout (Salvelinus fontinalis). Aquaculture v.184, p.327-337, 2000.

REIDEL, A.; ROMAGOSA, E.; FEIDEN, A.; BOSCOLO, W.R.; COLDEBELLA, A.; SIGNOR, A.A. Rendimento corporal e composição química de jundiás alimentados com diferentes níveis de proteína e energia na dieta, criados em tanques rede. Revista Brasileira de Zootecnia, v. 39, n. 2, p. 233-240, 2010.

SAS INSTITUTE. SAS/STAT User's Guide. v. 8.2. Cary NC: Sas Institute, 2005. v.2

SOUZA, M. L. R.; MARANHÃO, T. C. F. Rendimento de carcaça, filé e subprodutos da filetagem da tilápia do Nilo Oreochromis niloticus (L), em função do peso corporal. Acta Scientiarum. Zootechny, Maringá, v. 23, n.4, p. 897-901, 2001.

SOUZA, M. L. R.; MACEDO-VIEGAS, E. M.; KRONKA, S. N. Influência do método de filetagem e categorias de peso sobre rendimento de carcaça, filé e pele da tilápia do Nilo (Oreochromis niloticus). Revista Brasileira de Zootecnia. v.28, n.1, p.1-6. 1999.

SILVA, D. J.; QUEIROZ, A. C. Análises de alimentos (métodos químicos e biológicos). 3 ed. Viçosa, MG: Editora UFV, 2002. 235p.

TABATA, Y. Biotecnologías aplicadas a truticultura. Revista Colombiana de Ciências Pecuárias, v. 21, p. 455-522, 2008.

TAWFIK, M.S. Proximate composition and fatty acids profiles in most common available fish species in Saudi market. Asian Journal of Clinical Nutrition, v.1, n.1, 50-57, 2009.

Published
2015-05-21
How to Cite
Souza, M. L. R. de, Macedo-Viegas, E. M., Zuanon, J. A. S., Carvalho, M. R. B. de, & Goes, E. S. dos R. (2015). <b>Processing yield and chemical composition of rainbow trout (<i>Oncorhynchus mykiss</i&gt;) with regard to body weight. Acta Scientiarum. Animal Sciences, 37(2), 103-108. https://doi.org/10.4025/actascianimsci.v37i2.24165
Section
Aquaculture

0.9
2019CiteScore
 
 
29th percentile
Powered by  Scopus