<b>Slaughter weight did not alter carcass characteristics and meat quality of crossbred heifers supplemented and finished in a pasture system

  • Carlos Cesar Andreotti Universidade Estadual de Maringá
  • Jairo Andreas Pardo Gusman Universidade de Tolima
  • Tatiane Rogelio Ramos Universidade Estadual de Maringá
  • Vinicius Cunha Barcellos Universidade Federal do Paran
  • Ana Guerrero Universidade Estadual de Maringá
  • Ivanor Nunes Prado Universidade Estadual de Maringá

Abstract

This work was carried out to evaluate the animal performance, carcass characteristics and meat quality of crossbred heifers slaughtered at three different body weights. The heifers were slaughtered with 330 (Light), 360 (Medium) and 400 (Heavy) kg body weight. The final weight, average daily gain and carcass weight were greater for HEA heifers, intermediate for MED heifers and lower for LIG heifers. However, carcass dressing and pH were similar for the three heifers groups. Dripping loss, dissection loss and the muscle, fat and bone percentages on the 6th rib did not alter by slaughter weight. Slaughter weight did not affect the colour, shear force and lipid oxidation of meat. In conclusion, heavy heifers finished in pasture and that were concentrate-supplemented had better animal performance; however, the carcass characteristics and meat quality were similar for the three heifers groups.

 

 

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

Carlos Cesar Andreotti, Universidade Estadual de Maringá
Aluno de Graduação em Zootecnia da Universidade Estadual de Maringá
Jairo Andreas Pardo Gusman, Universidade de Tolima
Universidade Graduação da Universidad de Tolima, Colômbia
Tatiane Rogelio Ramos, Universidade Estadual de Maringá
Universidade de Pós Graduação (Graduação) do Departamento de Zootecnia da Universidade Estadual de Maringá
Vinicius Cunha Barcellos, Universidade Federal do Paran
Aluno de Pós Graduação (Doutorado) do Programa de Ciências de Alimentos da Universidade Estadual de Maringá
Ana Guerrero, Universidade Estadual de Maringá
Bolsista Jovem Talento do CNPq
Ivanor Nunes Prado, Universidade Estadual de Maringá
Professor Titular do Departamento de Zootecnia da Universidade Estadual de Maringá

References

Abrahão, J.J.S., Prado, I.N., Marques, J.A., Perotto, D., Lugão, S.M.B., 2006. Avaliação da substituição do milho pelo resíduo seco da extração da fécula de mandioca sobre o desempenho de novilhas mestiças em confinamento. Rev. Bras. Zootec. 35, 512-518.

Abril, M., Campo, M.M., Önenç, A., Sañudo, C., Albertı́, P., Negueruela, A.I., 2001. Beef colour evolution as a function of ultimate pH. Meat Sci. 58, 69-78.

ANUALPEC, 2014. Anuário da Pecuária Brasileira. Instituto FNP, São Paulo, SP, Brasil.

Botsoglou, N.A., Fletouris, D.J., Papageorgiou, G.E., Vassilopoulos, V.N., Mantis, A.J., Trakatellis, A.G., 1994. Rapid, sensitive, and specific thiobarbituric acid method for measuring lipid peroxidation in animal tissue, food, and feedstuff samples. J. Agric. Food Chem. 42, 1931-1937.

Campo, M.M., Nute, G.R., Hughes, S.I., Enser, M., Wood, J.D., Richardson, R.I., 2006. Flavour perception of oxidation in beef. Meat Sci. 72, 303-311.

CIE, 1986. Colorimetry, Commission Internationale de l'Eclairage, Commission Internationale de l'Eclairage, Vienna.

CIOMS/OMS, 1985. Council for International Organizations of Medical Services, International Guiding Principles for Biomedical Research Involving Animals, WHO Distribution and sales service, Geneva, Switzerland.

D'oliveira, P.S., Prado, I.N., Santos, G.T., Zeoula, L.M., Damasceno, J.C., Martins, E.N., Sakaguti, E.S., 1997. Efeito da substituição do farelo de soja pelo farelo de canola sobre o desempenho de novilhas nelore confinadas. Acta Scientiarum.Animal Sciences 26, 568-574.

Farias, M.S., Prado, I.N., Valero, M.V., Zawadzki, F., Silva, R.R., Eiras, C.E., Rivaroli, D.C., Lima, B.S., 2012. Níveis de glicerina para novilhas suplementadas em pastagens: desempenho, ingestão, eficiência alimentar e digestibilidade. Semin. Cienc. agrar. 33, 1177-1188.

Hope-Jones, M., Strydom, P.E., Frylinck, L., Webb, E.C., 2012. Effect of dietary beta-agonist treatment, vitamin D3 supplementation and electrical stimulation of carcasses on colour and drip loss of steaks from feedlot steers. Meat Sci. 90, 607-612.

Kazama, R., Zeoula, L.M., Prado, I.N., Silva, D.C., Ducatti, T., Matsushita, M., 2008. Características quantitativas e qualitativas da carcaça de novilhas alimentadas com diferentes fontes energéticas em dietas à base de cascas de algodão e de soja. Rev. Bras. Zootec. 37, 350-357.

Leygonie, C., Britz, T.J., Hoffman, L.C., 2012. Impact of freezing and thawing on the quality of meat: Review. Meat Sci. 91, 93-98.

MacDougall, D.B., 2002. Colour in food: improving quality. Woodhead Publishing Limited, Abington Hall, Abington.

Macedo, L.M.A., Prado, I.M., Ducatti, T., Prado, J.M., Matsushita, M., Prado, I.N., 2007. Performance, carcass characteristics and chemical composition of nonpregnant or pregnant heifers finished in feedlot. Acta Scientiarum.Animal Sciences 29, 425-432.

Mach, N., Bach, A., Velarde, A., Devant, M., 2008. Association between animal, transportation, slaughterhouse practices, and meat pH in beef. Meat Sci. 78, 232-238.

Marques, J.A., Maggioni, D., Silva, R.E., Prado, I.N., Caldas Neto, S.F., Zawadzki, F., 2006a. Partial replacement of corn by cassava starch byproduct on performance and carcass characteristics of feedlot heifers. Archivos Latinoamericanos de Producción Animal 13.

Marques, J.A., Prado, I.N., Maggioni, D., Rigolon, L.P., Caldas Neto, S.F., Zawadzki, F., 2010. Desempenho de novilhas mestiças em diferentes estádios reprodutivos. Semin. Cienc. agrar. 31, 507-514.

Marques, J.A., Prado, I.N., Moletta, J.L., Prado, I.M., Prado, J.M., Macedo, L.M.A., Souza, N.E., Makoto, M., 2006b. Características físico-químicas da carcaça e da carne de novilhas submetidas ao anestro cirúrgico ou mecânico terminadas em confinamento. Rev. Bras. Zootec. 35, 1514-1522.

Marques, J.A., Prado, I.N., Zeoula, L.M., Alcalde, C.R., Nascimento, W.G., 2000. Avaliação da mandioca e seus resíduos industriais em substituição ao milho no desempenho de novilhas confinadas. Rev. Bras. Zootec. 29, 1528-1536.

Moreira, F.B., Prado, I.N., Cecato, U., Wada, F.Y., Mizubuti, I.Y., 2004. Forage evaluation, chemical composition, and in vitro digestibility of continuously grazed star grass. Anim. Feed Sci. Technol. 113, 239-249.

Moreira, F.B., Prado, I.N., Cecato, U., Wada, F.Y., Nascimento, W.G., Souza, N.E., 2003. Suplementação com sal mineral proteinado para bovinos de corte, em crescimento e terminação, mantidos em pastagem de grama estrela roxa (Cynodon plectostachyrus Pilger) no inverno. Rev. Bras. Zootec. 32, 449-455.

Müller, M., Prado, I.N., Lobo Júnior, A.R., Scompatin, V.X., Rigolon, L.P., 2005. Diferentes fontes de gordura sobre o desempenho e características da carcaça de novilhas de corte confinadas. Acta Scientiarum.Animal Sciences 27, 131-137.

Nascimento, W.G., Prado, I.N., Rigolon, L.P., Marques, J.A., Wada, F.Y., Matsishita, M., Scomparin, V.X., 2003. Somatotropina bovina recombinante (rBST) sobre o desempenho ea digestibilidade aparente de novilhas (½ Nelore x ½ Red Angus) em confinamento. Rev. Bras. Zootec. 32, 456-464.

NRC, 2000. Nutrient Requirements of Beef Cattle. Natl. Acad. Press, Washington, DC.

Page, J.K., Wulf, D.M., Schwotzer, T.R., 2001. A survey of beef muscle color and pH. J. Anim. Sci. 79, 678-687.

Prado, I.N., Martins, A.S., Alcalde, C.R., Zeoula, L.M., Marques, J.A., 2000a. Desempenho de novilhas alimentadas com rações contendo milho ou casca de mandioca como fonte energética e farelo de algodão ou levedura como fonte protéica. Rev. Bras. Zootec. 29, 278-287.

Prado, I.N., Nascimento, W.G.D., Zeoula, L.M., Alcalde, C.R., Medroni, S., Vinocur, K., 2000b. Níveis de triticale em substituição ao milho no desempenho zootécnico e digestibilidade aparente de novilhas Nelore confinadas. Rev. Bras. Zootec. 29, 1545-1552.

Realini, C.E., Duckett, S.K., Brito, G.W., Dalla Rizza, M., Mattos, D., 2004. Effect of pasture vs. concentrate feeding with or without antioxidants on carcass characteristics, fatty acid composition, and quality of Uruguayan beef. Meat Sci. 66, 567-577.

Richardson, R.I., Nute, G.R., Wood, J.D., Scollan, N.D., Warren, H.E., 2004. Effects of breed, diet and age on shelf life, muscle vitamin E and eating quality of beef. Proceeding British Society of Animal Science, 84.

Robelin, J., Geay, Y., 1975. Estimation de la composition de la carcasse des taurillons a partir de la 6ème côte. Bulletin Technique. Centre de Recherches Zootechniques et Veterinaires de Theix 22, 41-44.

Rotta, P.P., Prado, R.M., Prado, I.N., Valero, M.V., Visentainer, J.V., Silva, R.R., 2009. The effects of genetic groups, nutrition, finishing systems and gender of Brazilian cattle on carcass characteristics and beef composition and appearance: a review. Asian-Australas. J. Anim. Sci. 22, 1718-1734.

SAS, 2004. SAS/STAT User guide, Version 9.1.2. SAS Institute Inc, Cary, NC, USA.

Shackelford, S.D., Wheeler, T.L., Koohmaraie, M., 1995. Relationship between shear force and trained sensory panel tenderness ratings of 10 major muscles from Bos indicus and Bos taurus cattle. J. Anim. Sci. 73, 3333-3340.

Wada, F.Y., Prado, I.N., Silva, R.R., Moletta, J.L., Visentainer, J.V., Zeoula, L.M., 2008. Grãos de linhaça e de canola sobre o desempenho, digestibilidade aparente e características de carcaça de novilhas nelore terminadas em confinamento. Cienc. Anim. Bras. 9, 883-895.

Wheeler, T.L., Shackelford, S.D., Johnson, L.P., Miller, M.F., Miller, R.K., Koohmaraie, M., 1997. A comparison of Warner-Bratzler shear force assessment within and among institutions. J. Anim. Sci. 75, 2423-2432.

Published
2015-05-21
How to Cite
Andreotti, C. C., Gusman, J. A. P., Ramos, T. R., Barcellos, V. C., Guerrero, A., & Prado, I. N. (2015). <b&gt;Slaughter weight did not alter carcass characteristics and meat quality of crossbred heifers supplemented and finished in a pasture system. Acta Scientiarum. Animal Sciences, 37(2), 173-179. https://doi.org/10.4025/actascianimsci.v37i2.25847
Section
Animal Production

0.9
2019CiteScore
 
 
29th percentile
Powered by  Scopus