Determination of protein and carbohydrate fractions of <em>Cynodon</em> grasses in different cut age

  • Geane Dias Gonçalves UEM
  • Geraldo Tadeu dos Santos UEM
  • Clóves Cabreira Jobim UEM
  • Ulysses Cecato UEM
  • Júlio César Damasceno UEM
  • Antônio Ferriani Branco UEM
  • Karina Toledo da Silva UEM

Abstract

Three Cynodon grasses (Poaceae) (Tifton 85, Tifton 44 and Coast-cross) harvested at ages 21, 42 and 63 days in the summer were evaluated for protein and carbohydrate fractions composition. Crude protein was divided into 5 fractions: A (non-protein nitrogen), B1 (soluble protein with fast rumen degradability), B2 (insoluble protein with intermediate rumen degradability), B3 (insoluble protein with slow rumen degradability) and C (indigestible protein). Carbohydrates were divided into 3 fractions: A + B1 (fast and intermediate rumen digestibility), B2 (slow rumen digestibility) and C (indigestible fiber). Experimental design consisted of a split-plot (grasses as plots and cut age as sub-plots) with three repetitions. Cut age was analyzed by regression and models were chosen on the analysis of identity. There were no differences (p> 0,05) among grasses with regard to protein and carbohydrate fractions composition. C fraction of protein showed linear increase (p < 0.05) with cut age, ranging from 22.77 to 25.79%. A + B1 fraction decreased (p < 0.05) from 16.27 to 7.03% and B2 and C fractions increased (p < 0.05) from 76.86 to 79.42% and 6.83 to 13.55%, respectively, between cuts at 21 and 63 days old.

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Author Biography

Geraldo Tadeu dos Santos, UEM
Geraldo Tadeu dos Santos concluiu o doutorado na Universite de Rennes I em 1987, em Produção e Fisiologia Animal. Atualmente é Professor Titular da Universidade Estadual de Maringá. Publicou vários artigos em periódicos especializados e de trabalhos em anais de eventos, capítulos de livros/anais e livros/anais publicados. Participou de vários eventos no exterior e no Brasil. Orientou e co-orientou diversas dissertações de mestrado e teses de doutorado. Tem, igualmente, atuada na orientação de trabalhos de iniciação científica e de conclusão de curso na área de Zootecnia. Atua na Produção Animal, com ênfase em Avaliação de Alimentos para Animais, sistema de produção de leite, período seco e de transição da vaca leiteira, manejo nutricional de alimentar de bezerras, novilhas leiteiras e vacas em lactação. Em suas atividades profissionais interagiu com diversos colaboradores em co-autorias de trabalhos científicos. Em seu currículo Lattes os termos mais freqüentes na contextualização da produção científica, tecnológica e artístico-cultural são: Produção de ruminantes, Produção de leite, Silagem, Composição química, Cynodon, desempenho, vaca leiteira, cabra e Digestibilidade, Degradabilidade in situ, Digestibilidade in vitro
Published
2008-05-09
How to Cite
Gonçalves, G. D., Santos, G. T. dos, Jobim, C. C., Cecato, U., Damasceno, J. C., Branco, A. F., & Silva, K. T. da. (2008). Determination of protein and carbohydrate fractions of <em>Cynodon</em&gt; grasses in different cut age. Acta Scientiarum. Animal Sciences, 23, 789-794. https://doi.org/10.4025/actascianimsci.v23i0.2590
Section
Animal Science

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