DARK KITCHENS: UMA ANÁLISE SOBRE O MODELO DE NEGÓCIOS A PARTIR DO BUSINESS MODEL CANVAS
Abstract
This article aimed to understand how the business model of Dark Kitchens works in the context of the city of Salvador/Bahia. The research followed an exploratory qualitative approach, using the multiple case study as a research method. For this, semi-structured interviews were carried out with entrepreneurs from Salvador who have companies framed in the basic premises of a Dark Kitchen, in addition to operating in different food segments. The results obtained, in addition to presenting the functioning of a kitchen per application in Salvador, indicated similarities that allow the structuring of a standard business model for these virtual restaurants, based on the nine guidelines of the Canvas Model: key partnerships, activities- key, key resources, channels, customer segment, customer relationships, cost structure, revenue sources and value proposition.
Downloads
References
ABRASEL. Dark Kitchens: a nova tendência de delivery chega com força em 2020. Abrasel, 2020b. Disponível em: < https://abrasel.com.br/revista/mercado-e-tendencias/dark-kitchens-a-nova-tendencia-de-delivery-chega-com-forca-em-2020/> Acesso em: 11 jan 2022.
ALL ACCOR. Dark Kitchen: um novo modelo de negócios em tempos de quarentena. All Accor, 2020. Disponível em: < https://all.accor.com/pt-br/brasil/magazine/one-hour-one-day-one-week/dark-kitchen-um-novo-modelo-de-negocios-em-tempos-de-quarentena-9e30f.shtml>.
BARDIN, L. Análise de conteúdo: Laurence Bardin. Tradução Luís Antero Reto, Augusto Pinheiro. São Paulo: Edições, 70, 2011.
BBC. 'Dark kitchens': o que são as 'cozinhas fantasma', que só existem em apps de comida. BBC, 2020. Disponível em:
BELLMAN, R.; CLARK, C. E.; MALCOLM, D. G.; CRAFT, C. J.; RICCIARDI, F. M. On the construction of a multi-stage, multi-person business game. Operations Research, v. 5, n. 4, p. 469-503, 1957.
BONAZZI, F. L. Z.; ZILBER, M. A. Inovação e Modelo de Negócio: um estudo de caso sobre a integração do Funil de Inovação e o Modelo Canvas. Revista Brasileira de Gestão de Negócios, v. 16, p. 616-637, 2014.
CASADESUS-MASANELL, R.; RICART, J. E. From strategy to business models and onto tactics. Long range planning, v. 43, n. 2-3, p. 195-215, 2020.
CASTELLI, G. Gestão hoteleira. (2a ed.). São Paulo: Saraiva, 2016.
CONSUMER. Segundo cliente consumer se destaca como super restaurante. Consumer, 2019. Disponível em:
E-COMMERCE BRASIL. Compras por delivery crescem 59% desde o início do isolamento, aponta Rede. E-commerce Brasil. Disponível em: < https://www.ecommercebrasil.com.br/noticias/compras-delivery-crescem-isolamento-coronavirus/>. Acesso em: 24 ago 2021.
FERREIRA, L. C. DA S.; SILVA, E. B. Gestão da qualidade em food service: criação de Procedimentos Operacionais Padronizados (POP) para um restaurante hoteleiro. Marketing & Tourism Review, v. 3, n. 2, 2018.
FORBES. Rappi e Uber Eats apostam em tendência das “dark kitchens”. Forbes, 2020. Disponível em:
GAVA, É. M. Concepção e análise de modelos de negócios por meio do Business Model Canvas. Monografia apresentada à Pós-Graduação da Universidade do Extremo Sul Catarinense- UNESC, 2014.
GUEDES, S. R. C. Análise de um modelo de negócio no âmbito do empreendorismo social: o caso" Pista Mágica". Dissertação de Mestrado apresentada a Faculdade de Engenharia da Universidade do Porto Mestrado Integrado em Engenharia Industrial e Gestão, 2011.
HEDMAN, J.; KALLING, T. The business model concept: theoretical underpinnings and empirical illustrations. European journal of information systems, v. 12, n. 1, p. 49-59, 2003.
JOHNSON, M. W.; CHRISTENSEN, C. M.; KAGERMANN, H. Reinventing your business model. Harvard business review, v. 86, n. 12, p. 57-68, 2008.
KITCHEN CENTRAL. Dark kitchen: entenda o que são as cozinhas fantasmas e como elas estão moldando o mercado de delivery no mundo. Kitchen Central, 2020. Disponível em:
KNECHTEL, M. R. Metodologia da pesquisa em educação: uma abordagem teórico-prática dialogada. Curitiba: Intersaberes, 2014.
PLÉ, L.; LECOCQ, X.; ANGOT, J. Customer-integrated business models: a theoretical framework. M@ n@ gement, v. 13, n. 4, 226-265, 2010.
MANZINI, E. J. A entrevista na pesquisa social. Didática, 26, 149-158, 1990.
NIELSEN, C. Conceptualizing, Analyzing and Communicating the Business, In Business Models: Design, Dynamics and Implementation. Nova Science Publisher, 2010.
OROFINO, M.A.R. Técnicas de criação do conhecimento no desenvolvimento de modelos de negócio. Dissertação (Mestrado). Centro Tecnológico, Programa de Pós-Graduação em Engenharia e Gestão do Conhecimento, Universidade Federal de Santa Catarina, 2011.
OSTERWALDER, A.; PIGNEUR, Y.; BERNARDA, G.; SMITH, A. Value proposition design: How to create products and services customers want. John Wiley & Sons, 2015.
OSTERWALDER, A. The business model ontology a proposition in a design science approach. Tese (Doutorado). École dês Hautes Études Commerciales, Université de Lausanne. Lausanne, Suisse, 2004.
OSTERWALDER, A.; PIGNEUR, Y. Business model generation: inovação em modelos de negócios. Alta Books, 2011.
PORTAL TERRA. Aumento de 60% no delivery faz investidores buscarem por inovação. Portal Terra, 2020. Disponível em: < https://www.terra.com.br/noticias/dino/aumento-de-60-no-delivery-faz-investidores-buscarem-por-inovacao,5297fed7f4b12c4dda03d54611c21eb1kxsl6lwh.html>. Acesso em: 22 dez. 2021.
REVISTA LIDE. Eficiência e redução de custos: estratégias dos empresários para criar uma infraestrutura capaz de atender demanda da alimentação. Revista LIDE, 2020. Disponível em: < https://revistalide.com.br/revista-lide/noticias/varejo/eficiencia-e-reducao-de-custos-estrategias-dos-empresarios-para-criar-uma-infraestrutura-capaz-de-atender-demanda-da-alimentacao>. Acesso em: 28 ago 2021.
TEECE, D. J. Business models, business strategy and innovation. Long range planning, v. 43, p. 2-3, 172-194, 2010.
WIRTZ, B. W.; PISTOIA, A.; ULLRICH, S.; GÖTTEL, V. Business models: Origin, development and future research perspectives. Long range planning, v. 49, n. 1, p. 36-54, 2016.
YIN, R. K. Estudo de caso: planejamento e métodos. 2ª Ed. Porto Alegre. Editora: Bookmam, 2001.
YOOGA TECNOLOGIA. Dark Kitchen: A grande tendência dos restaurantes atuais. Yooga Tecnologia, 2021. Disponível em:
Os autores podem manter os direitos autorais pelo seu trabalho, mas repassam direitos de publicação à revista Caderno de Administração. A revista poderá usar o trabalho para fins não-comerciais, incluindo direito de enviar o trabalho em bases de dados de Acesso Livre.







