PUBLIC POLICIES TO ERADICATE HUNGER IN BRAZIL: DEVELOPMENT AND DEVELOPMENT AND CRISIS IN THE 21ST CENTURY

Keywords: Sovereignty and Food and Nutritional Security, Dialectics of Dependence, Food Production and Distribution.

Abstract

The objective of this work is to evaluate the situation of hunger in Brazil, from the beginning of the century. Initially, a theoretical and historical discussion of the public policies implemented in the country, by the federal government, until the period of interest is made. The analysis is divided into three classifications: Food and Nutritional Sovereignty and Security, one that encompassed the issues of social assistance, income transfer and productive inclusion, and the last one that examined issues of a socioeconomic nature. The results of the analysis show that public policies were not sufficient to bring about the eradication of hunger since the agrarian structure and productive inclusion did not undergo major changes, despite having built a short period of development. Since then, there has been a worsening in the levels of food and nutritional insecurity, while at the same time the resources applied in social policies have stagnated and agribusiness production has continued to break records.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biography

Matheus Porcé, Universidade Estadual de Maringá

Mestre em Economia pelo Programa de Pós-graduação em Economia da Universidade Estadual de Maringá - PCE/UEM.

References

ALMEIDA, M. H. T. A política social no governo Lula. Novos Estudos, v. 70, p. 8–16, 2004.
AZEVEDO, E.; RIBAS, M. Estamos seguros? Reflexões sobre indicadores de avaliação da segurança alimentar e nutricional. Revista de Nutrição, 2016.
BARDIN, L. Análise de conteúdo. Lisboa: Edições 70, 1977.
BRASIL. Constituição da República Federativa do Brasil de 1988 Emenda Constitucional 64. Brasil, 2010. Disponível em: . Acesso em: 7 nov. 2021
CANGIOTTI, M.; VIGANÒ, E. Sostenibilità e [in]sicurezza alimentare: un percorso di analisi interdisciplinare. Argomenti, n. 18, p. 7–12, 2021.
CASTRO, J. Geografia da fome (o dilema brasileiro: pão ou aço). Rio de Janeiro: Antares, 1984.
CECAD 2.0. Programa Nacional de Crédito Fundiário - PNCF. 2018. Disponível em: . Acesso em: 10 out. 2021.
CECAD 2.0. Pessoas cadastradas no Cadastro Único. 2018. Disponível em: . Acesso em: 3 out. 2021.
CENTRO DE ESTUDOS AVANÇADOS EM ECONOMIA APLICADA – CEPEA. PIB do Agronegócio Brasileiro 2020. Disponível em: . Acesso em: 12 jul. 2021.
CENTRO DE ESTUDOS AVANÇADOS EM ECONOMIA APLICADA – CEPEA. Dados diários preço do boi gordo CEPEA. Piracicaba. Disponível em: . Acesso em: 24 set. 2021.
CHONCHOL, J. O desafio alimentar: a fome no mundo. 1989.
CORREIA, D. et al. Auxílio emergencial no contexto de pandemia da COVID-19. JMPHC | Journal of Management & Primary Health Care | ISSN 2179-6750, v. 12, n. Dossiê Especial, p. 1–9, 26 out. 2020.
DEPARTAMENTO INTERSINDICAL DE ESTATÍSTICA E ESTUDOS SOCIOECONÔMICOS - DIEESE. Pesquisa Nacional da Cesta Básica de Alimentos: salário mínimo nominal e necessário. Disponível em: . Acesso em: 9 jul. 2021.
DIEESE. IMPLICAÇÕES ECONÔMICAS INTERSETORIAIS DA OPERAÇÃO LAVA JATO. São Paulo, 2021. Disponível em: . Acesso em: 8 nov. 2021.
DIESEL, V.; NEUMANN, P.; DIAS, M. Política de Assistência Técnica e Extensão Rural no Brasil: um caso de desmantelamento? Estudos Sociedade e Agricultura, v. 29, n. 3, p. 598–634, out. 2021.
DUTRA, I.; PORCÉ, M.; MICHELLON, E. Análise do Pronaf nas mesorregiões do Paraná (2013-2018). Revista Orbis Latina, v. 10, n. 1, p. 157–172, 2020.
ETC GROUP. Globalization, Inc: Concentration in Corporate Power: The Unmentioned Agenda. ETC Group Communiqué, v. 71, 2001.
FERNANDES, F. Florestan. Mudanças Sociais no Brasil. Difusão Europeia do Livro. São Paulo, p. 1–401, 1960.
FURTADO, C. Formação econômica do Brasil. 11. ed. São Paulo: Companhia Editora Nacional, v. 23, 1971.
GRAZIANO DA SILVA, J. From Fome Zero to Zero Hunger. Roma: FAO, 2019.
GRAZIANO DA SILVA, J.; DEL GROSSI, M. E.; DE FRANÇA, C. G. Fome Zero: a experiência brasileira. MDA ed. Brasília, 2010.
HOFFMANN, R. A agricultura familiar produz 70% dos alimentos consumidos no Brasil?. Segurança Alimentar e Nutricional, Campinas, SP, v. 21, n. 1, p. 417–421, 2014.
IANNI, O. A racialização do mundo. Tempo Social, v. 8, n. 1, maio 1996.
INSTITUTO BRASILEIRO DE GEOGRAIA E ESTATÍSTICA - IBGE. Banco de dados agregados on-line. Disponível em: . Disponível em: . Acesso em: 8 out. 2021.
INSTITUTO DE PESQUISA ECONOMICA APLICADA - IPEA. Ipeadata. Dados macroeconômicos e regionais. Disponível em: . Acesso em: 4 ago. 2021.
IPEA (INSTITUTO DE PESQUISA ECONOMICA APLICADA). Ipeadata. Dados macroeconômicos e regionais. 2021.
KEPPLE, A. W.; SEGALL-CORRÊA, A. M. Conceituando e medindo segurança alimentar e nutricional. Ciência & Saúde Coletiva, v. 16, n. 1, p. 187–199, 2011.
MALAFAIA, G. CUNHA.; MEDEIROS, S. R. DE.; DIAS, F. R. TEIXEIRA. A evolução dos preços da carne bovina e das principais fontes alternativas de proteína. Disponível em: . Acesso em: 25 dez. 2022.
MARINI, R. M. La acumulación capitalista dependiente y la superexplotación del trabajo. RUY Mauro Marini Escritos, 1972.
MARINI, R. M. Dialética da dependência. Germinal: marxismo e educação em debate, v. 9, n. 3, p. 325–356, 2017.
MARQUES, R. M.; MENDES, Á. Servindo a dois senhores: as políticas sociais no governo Lula. Revista Katálysis, v. 10, n. 1, p. 15–23, 2007.
MARX, K. O Capital: Crítica da Economia Política (Livro I). São Paulo: Boitempo, 2015.
MICHELLON, E. Hortas Comunitárias em Maringá: um modelo de agricultura urbana. Maringá. 2016.
MICHELLON, E.; MESSIAS, S.; COSTA, T. R. Agricultura Urbana. Curitiba. CREA-PR. 2020.
MINAYO, M. C. S.; SANCHES, O. Quantitativo-qualitativo: oposição ou complementaridade? Cadernos de Saúde Pública, v. 9, n. 3, p. 239–262, 1993.
OREIRO, J. L.; PAULA, L. F. A economia brasileira no governo Temer e Bolsonaro: uma avaliação preliminar. 2019. Disponível em: . Acesso em: 13 mar. 2022.
REDE PENSSAN. VIGISAN Inquérito Nacional sobre Insegurança Alimentar no Contexto da Pandemia da Covid-19 no Brasil. Rede Penssan. Disponível em: . Acesso em: 13 nov. 2021.
SILVA, A. De Vargas a Itamar: políticas e programas de alimentação e nutrição. Estudos Avançados, 1995.
SINGER, A. Cutucando onças com varas curtas: O ensaio desenvolvimentista no primeiro mandato de Dilma Rousseff (2011-2014) 1. Novos estudos CEBRAP, 2015.
SINGER, P. De dependência em dependência: consentida, tolerada e desejada. Estudos Avançados, v. 12, n. 33, p. 119–130, 1998.
SOUZA, C. Políticas públicas: conceitos, tipologias e subáreas. . Acesso em: 13 dez. 2022.
TEIXEIRA, R. A.; PINTO, E. C. A economia política dos governos FHC, Lula e Dilma: dominância financeira, bloco no poder e desenvolvimento econômico. Economia e Sociedade, v. 21, n. Número Especial, p. 909–941, dez. 2012.
VARGAS, N. C. Governos Lula, Dilma e Temer. Revista da Sociedade Brasileira de Economia Política, 2019.
Published
2022-10-25
How to Cite
Michellon, E., & Porcé, M. (2022). PUBLIC POLICIES TO ERADICATE HUNGER IN BRAZIL: DEVELOPMENT AND DEVELOPMENT AND CRISIS IN THE 21ST CENTURY. A Economia Em Revista - AERE, 30(3). https://doi.org/10.4025/econrev.v30i3.65075