EFEITO DO GRUPO GENÉTICO E DO PESO DE ABATE SOBRE MENSURAÇÕES NA CARCAÇA
Abstract
Sixty bulls, 14 Mediterranean crossbred buffaloes (BUF), 16 Nellore (NEL), 16 F1 Holstein-Nellore (HN) and 14 ¼ Fleckvieh-5/16 Angus-7/16 Nellore (DC) were used in this experiment. Animals from each genetic group were randomly divided into four slaughter categories so that each animal had representatives in the other three groups. One category was slaughtered immediately (AB), two were fed ad libitum a 1:1 concentrate : roughage ration until they reached slaughter weights of 450kg for BUF and NEL; 500kg for HN and DC (I); 500kg for BUF and NEL and 550kg for HN and DC (II); the remaining category was fed a restricted amount of the same ration to supply levels of energy and protein 15% above maintenance (AR). AR animals were slaughtered when corresponding category I animals reached expected slaughter weight. There were no differences between genetic groups regarding to loin eye area expressed as the percentage of empty body weight. Buffaloes showed greater back fat thickness than cattle. Category II animals showed lower relative carcass length than the other categories, indicating a more compact carcass.Downloads
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Published
2008-07-28
Issue
Section
Zootecny
DECLARAÇÃO DE ORIGINALIDADE E CESSÃO DE DIREITOS AUTORAIS
Declaro que o presente artigo é original, não tendo sido submetido à publicação em qualquer outro periódico nacional ou internacional, quer seja em parte ou em sua totalidade. Declaro, ainda, que uma vez publicado na revista Revista UNIMAR, editada pela Universidade Estadual de Maringá, o mesmo jamais será submetido por mim ou por qualquer um dos demais co-autores a qualquer outro periódico. Através deste instrumento, em meu nome e em nome dos demais co-autores, porventura existentes, cedo os direitos autorais do referido artigo à Universidade Estadual de Maringá e declaro estar ciente de que a não observância deste compromisso submeterá o infrator a sanções e penas previstas na Lei de Proteção de Direitos Autorias (Nº9609, de 19/02/98)