<b>Structural analysis of a sulfated polysaccharidic fraction obtained from the coenocytic green seaweed <i>Caulerpa cupressoides<i> var. <i>lycopodium<i> </b>

Autores

  • José Ariévilo Gurgel Rodrigues Universidade Federal do Ceará
  • Érico Moura Neto Universidade Federal do Ceará
  • Gustavo Ramalho Cardoso dos Santos Universidade Federal do Rio de Janeiro
  • Regina Célia Monteiro de Paula Universidade Federal do Rio de Janeiro
  • Paulo Antônio de Souza Mourão Universidade Federal do Rio de Janeiro
  • Norma Maria Barros Benevides Universidade Federal do Ceará

DOI:

https://doi.org/10.4025/actascitechnol.v36i2.17866

Palavras-chave:

Chlorophyta, Caulerpaceae, sulfated polymers, chemical analysis, structural chemistry

Resumo

Researches on structural chemistry of sulfated polysaccharides (SPs) have been mainly focused on red and brown algae. Caulerpa cupressoides var. lycopodium (Chlorophyta) contains three SPs fractions (Cc-SP1, Cc-SP2 and Cc-SP3). Cc-SP1 and Cc-SP2 had anticoagulant (in vitro) and anti- and prothrombotic, antinociceptive and/or anti-inflammatory (in vivo) effects. However, their structural features have not yet been investigated. This study analyzed the chemical composition, elemental microanalysis and structural features by infrared (IR) and nuclear magnetic resonance (1H NMR) spectroscopy of Cc-SPs. Fractionation of SPs by DEAE-cellulose yielded Cc-SP1, Cc-SP2 and CcSP3 containing differences among the relative proportions of sulfate (14.67-26.72%), total sugars (34.92-49.73%) and uronic acid (7.15-7.22%). Carbon (21.76-29.62%), sulfate (2.16-4.55%), nitrogen (0.85-1.57%) and hydrogen (4.57-5.86%) contents were obtained using a CHN equipment. Data from IR indicated occurrence of sulfate ester, galactose-6-sulfate, uronic acid and glycoside linkages. For 1H NMR spectrum of the soluble Cc-SP1 fraction, it was mainly found β-galactopyranose residues and CH3 group. The results showed that Cc-SPs fractions have some structural features similar to others studied Caulerpaceae SPs.

 

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Biografia do Autor

José Ariévilo Gurgel Rodrigues, Universidade Federal do Ceará

Doutor em Biotecnologia pela Rede Nordeste de Biotecnologia - RENORBIO. Tem experiência na área de Recursos Pesqueiros e Engenharia de Pesca, e Biotecnologia em Recursos Naturais, com ênfase em Taxonomia de Algas Marinhas e Biotecnologia Marinha, atuando, principalmente, nos seguintes temas: Ficologia e Quí­mica de macromoléculas (polissacarí­deos sulfatados) mediante suas propriedades quí­micas e implicações terapêuticas com vistas as suas ações anticoagulante, antitrombótica, antinociceptiva e antiinflamatória, bem como o uso dessas macromoléculas envolvidas no metabolismo de organismos marinhos como ferramentas auxiliares na taxonomia de grupos, filogenia e biogeografia. Currí­culo Lattes

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Publicado

2014-04-04

Como Citar

Rodrigues, J. A. G., Neto, Érico M., Santos, G. R. C. dos, Paula, R. C. M. de, Mourão, P. A. de S., & Benevides, N. M. B. (2014). <b>Structural analysis of a sulfated polysaccharidic fraction obtained from the coenocytic green seaweed <i>Caulerpa cupressoides<i> var. <i>lycopodium<i> </b>. Acta Scientiarum. Technology, 36(2), 203–210. https://doi.org/10.4025/actascitechnol.v36i2.17866

Edição

Seção

Biotecnologia

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