<b><i>Iota</i>-carrageenans from <i>Solieria filiformis</i> (Rhodophyta) and their effects in the inflammation and coagulation</b> - doi: 10.4025/actascitechnol.v34i2.11201
DOI:
https://doi.org/10.4025/actascitechnol.v34i2.11201Palavras-chave:
red alga, sulfated galactans, extraction methods, peritonitis, APTT testResumo
Biochemical analyses are important tools for discovering new bioactive compounds for medical clinic. This study aimed at isolating iota-carrageenans (ι-CARs) from Solieria filiformis (Rhodophyta) by enzymatic extraction (EE), refined hot-water extraction (RHWE) and hot-water extraction (HWE), and test (EE, s.c.) their anti-inflammatory effects in the peritonitis model using the Lambda-carrageenan (700 µg cavity-1, i.p.) as an inflammatory stimuli in rats. The activated partial thromboplastin time (APTT) was also evaluated in ι-CARs fractions, obtained by ion-exchange chromatography (DEAE-cellulose), using rabbit plasma and compared to heparin (193 IU mg-1). The results showed that the ι-CARs (EE) (3 or 9 mg kg-1) containing 89.92% total sugars, 29.02% sulfate and absence of contaminant proteins inhibited (p < 0.05) the cellular infiltrate in the peritoneal cavity of the animals, but with 27 mg kg-1 had no anti-inflammatory effect (p > 0.05). Similar chromatography profiles were obtained among the methods; however, with fractions revealing different pattern on charge density by electrophoresis. Fractions had no virtually effects on APTT (1.16, 1.73 and 1.59 IU mg-1 for EE, RHWE and HWE, respectively). Further investigations to better understanding the actions of S. filiformis ι-CARs (EE) in the inflammatory response are suggested.
Downloads
Downloads
Publicado
Como Citar
Edição
Seção
Licença
DECLARAÇíO DE ORIGINALIDADE E DIREITOS AUTORAIS
Declaro que o presente artigo é original, não tendo sido submetido í publicação em qualquer outro periódico nacional ou internacional, quer seja em parte ou em sua totalidade.
Os direitos autorais pertencem exclusivamente aos autores. Os direitos de licenciamento utilizados pelo periódico é a licença Creative Commons Attribution 4.0 (CC BY 4.0): são permitidos o compartilhamento (cópia e distribuição do material em qualqer meio ou formato) e adaptação (remix, transformação e criação de material a partir do conteúdo assim licenciado para quaisquer fins, inclusive comerciais.
Recomenda-se a leitura desse link para maiores informações sobre o tema: fornecimento de créditos e referências de forma correta, entre outros detalhes cruciais para uso adequado do material licenciado.











