<b>Essay on ‘taste’ in Theodor W. Adorno and Pierre Bourdieu

  • Tássio Ricelly Pinto de Farias Faculdade Evolução Alto Oeste Potiguar
  • Jean Henrique Costa Universidade do Estado do Rio Grande do Norte
Keywords: Pierre Bourdieu, habitus, cultural capital, Theodor Adorno, cultural industry, aesthetic tastes

Abstract

Current paper discusses ‘aesthetic taste'’ which is not merely the result of the subject’s autonomous predispositions nor the macro-determinations of social structures. ‘Taste’ is the result of a set of symbolic relationships which involve sale and consumption and production and appropriation. The main concepts of Pierre Bourdieu’s notions, such as habitus, cultural capital, cultural industry, derived from the Frankfurt School (Adorno and Horkheimer) are employed to conceive the dynamics of cultural consumption in contemporary societies. The bibliographic essay discusses sociological concepts that offer possible ways to (re)think ‘the social production of taste’.

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Author Biographies

Tássio Ricelly Pinto de Farias, Faculdade Evolução Alto Oeste Potiguar
Graduado em Filosofia pela Universidade do Estado do Rio Grande do Norte e Mestrando do Programa de Pós-Graduação em Ciências Sociais e Humanas da Universidade do Estado do Rio Grande do Norte. (E-mail: tassioricelly@gmail.com).
Jean Henrique Costa, Universidade do Estado do Rio Grande do Norte

Sociólogo (DCS/UFRN), bacharel em Turismo (UnP), esp. Demografia (DEST/UFRN), mestre em Geografia (PPGe/UFRN) e doutor em Ciências Sociais (PGCS/UFRN). Professor Adjunto IV da Universidade do Estado do Rio Grande do Norte – UERN. Professor do Programa de Pós-Graduação em Ciências Sociais e Humanas (UERN) E-mail: jeanhenrique@uern.br

Published
2015-08-19
How to Cite
Farias, T. R. P. de, & Costa, J. H. (2015). <b&gt;Essay on ‘taste’ in Theodor W. Adorno and Pierre Bourdieu. Acta Scientiarum. Human and Social Sciences, 37(1), 93-101. https://doi.org/10.4025/actascihumansoc.v37i1.26196
Section
Philosophy and Education