<b>Hygroscopic behavior of freeze-dried papaya pulp powder with maltodextrin</b> - doi: 10.4025/actascitechnol.v36i1.17499

Autores

  • Holivania Maria Pereira Canuto Universidade Federal do Ceara
  • Marcos Rodrigues Amorim Afonso Universidade Federal do Ceara
  • José Maria Correia da Costa Universidade Federal do Ceara

DOI:

https://doi.org/10.4025/actascitechnol.v36i1.17499

Palavras-chave:

Carica papaya L., adsorption isotherms, stability

Resumo

The sorption isotherms describe the relationship between water activity and equilibrium moisture content of foods at a certain temperature. This work was carried out to study the hygroscopicity of freeze-dried papaya pulp powder with maltodextrin at different concentrations using sorption isotherms constructed at 25° C. Three formulations of freeze-dried powders were prepared, papaya pulp powder, papaya pulp powder with maltodextrin 5% (w w-1) and papaya pulp powder with maltodextrin 15% (w w-1). In order to adjust the adsorption isotherms data, mathematical models of GAB, BET, Henderson and Oswin were used. The GAB model showed the best fit for all samples. The addition of maltodextrin increased the amount of water in the monolayer and reduced the hygroscopicity of the powders

 

 

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Biografia do Autor

Holivania Maria Pereira Canuto, Universidade Federal do Ceara

Formada em Veterinária obteve o titulo de Mestre em Ciencia e Tecnologia de Alimentos em 2011.

Marcos Rodrigues Amorim Afonso, Universidade Federal do Ceara

Atuando como professor e pesquisador no Departamento de Tecnologia de Alimentos da Universidade Federal do Ceara. Atua  na area de Ciencia e tecnologia de Alimentos na linha de pesquisa Tecnologia de Produtos vegetais. Atuando na area de secagem e refrigeraçãp de alimentos.

José Maria Correia da Costa, Universidade Federal do Ceara

Professor e pesquisador da Universidade Federal do Ceara, lotado no Departamento de Tecnologia de Alimentos. Pesquisa na área de secagem e controle de qualidade.

Publicado

2013-08-20

Como Citar

Canuto, H. M. P., Afonso, M. R. A., & Costa, J. M. C. da. (2013). <b>Hygroscopic behavior of freeze-dried papaya pulp powder with maltodextrin</b> - doi: 10.4025/actascitechnol.v36i1.17499. Acta Scientiarum. Technology, 36(1), 179–185. https://doi.org/10.4025/actascitechnol.v36i1.17499

Edição

Seção

Tecnologia de Alimentos

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