<b>Production and spray drying of protein hydrolyzate obtained from tilapia processing by-products

Autores

  • Leandro Daniel De Paris Universidade Estadual do Oeste do Paraná
  • Júlio César Adams Haab Universidade Estadual do Oeste do Paraná
  • Cesar Sary Universidade Estadual de Maringá
  • Daniela Miotto Bernardi Universidade Estadual de Campinas
  • Wilson Rogério Boscolo Universidade Estadual do Oeste do Paraná
  • Altevir Signor Universidade Estadual do Oeste do Paraná

DOI:

https://doi.org/10.4025/actascitechnol.v38i1.27639

Palavras-chave:

hidrólise enzimática, spray drier, otimização de processo, delineamento experimental

Resumo

In the last few decades, the offer of by-products obtained from the processing of tilapia (Oreochromis niloticus) has increased, and the need for developing products with high biological and nutritional values for use in animal nutrition motivated this study. Enzymatic hydrolysis of carcass, head and skin of tilapia was performed, as well as the separation of oil, residual solids and soluble proteins by centrifugation at high temperature and the spray drying of the protein fraction. Factorial designs were employed in the assays to evaluate the operating conditions of the spray dryer (inlet and outlet temperatures and flow rate) and the inclusion of drying aid agents (maltodextrin and calcium carbonate). The spray drying showed the best results with air inlet temperature of 190ºC, outlet temperature of 90ºC, flow rate of 30 L·h-1 including 10% maltodextrin (mass) in the liquid feed as a drying aid. The final powder recovery was higher than 90% and the physical, chemical and microbiological analyses met the Brazilian legal standards.

 

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Biografia do Autor

Leandro Daniel De Paris, Universidade Estadual do Oeste do Paraná

Pós-doutorando pela Universidade Estadual do Oeste do Paraná

Pós-graduação em Recursos Pesqueiros e Engenharia de Pesca

Júlio César Adams Haab, Universidade Estadual do Oeste do Paraná

Mestrando pela Universidade Estadual do Oeste do Paraná

Departamento de Engenharia Quí­mica

Cesar Sary, Universidade Estadual de Maringá

Doutorando pela Universidade Estadual de Maringá

Departamento de Quí­mica

Daniela Miotto Bernardi, Universidade Estadual de Campinas

Doutoranda pela Universidade Estadual de Campinas

Faculdade de Engenharia de Alimentos

Wilson Rogério Boscolo, Universidade Estadual do Oeste do Paraná

Professor Doutor do curso de Recursos Pesqueiros e Engenharia de Pesca

Altevir Signor, Universidade Estadual do Oeste do Paraná

Professor Doutor do curso de Recusrsos Pesqueiros e Engenharia de Pesca

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Publicado

2016-01-01

Como Citar

De Paris, L. D., Adams Haab, J. C., Sary, C., Bernardi, D. M., Boscolo, W. R., & Signor, A. (2016). <b>Production and spray drying of protein hydrolyzate obtained from tilapia processing by-products. Acta Scientiarum. Technology, 38(1), 89–97. https://doi.org/10.4025/actascitechnol.v38i1.27639

Edição

Seção

Engenharia de Pesca

 

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