Physical and chemical characterization and fatty acids profile in common type sausages

Authors

  • Nadia Rosa Pereira UEM
  • César Ricardo Teixeira Tarley UEM
  • Jesuí­ Vergí­lio Visentainer UEM
  • Makoto Matsushita UEM
  • Nilson Evelázio de Souza UEM

DOI:

https://doi.org/10.4025/actascitechnol.v20i0.3116

Keywords:

colesterol, lipí­dios, salsichas, ácidos graxos

Abstract

Moisture, ash, protein, cholesterol and lipids content as well as fatty acid composition of common type sausages from the principal Brazilian brands were determined. Analyses of cholesterol and fatty acid methyl esters were performed by capillary gas chromatography. Common type sausages presented a total lipids content between 11.02% for sample B and 21.94% for sample A. Cholesterol content was 37.61% for C, 47.95% for B, 49.91% for A and 68.00% for D, in mg/100g. Most of the fatty acids were monounsaturated with oleic acid as the major component with values between 39.27% for B and 49.15% for A. Saturated fatty acid followed with palmitic acid as the major component in a range between 21.10% and 26.24% for B and D respectively. The sausages of samples B and A presented the highest content of polyunsaturated and the lowest content of saturated fatty acids.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biography

Nilson Evelázio de Souza, UEM

Possui graduação em Quí­mica pela Universidade Estadual de Maringá (1974), mestrado em Ciências de Alimentos pela Universidade Estadual de Londrina (1979) e doutorado em Quí­mica pela Universidade Estadual de Campinas (1985). Professor desde 1972, sendo que a partir de 1975 professor da Universidade Estadual de Maringá. Atualmente é professor titular da Universidade Estadual de Maringá. Tem experiência na área de Ciência e Tecnologia de Alimentos, com ênfase em Quí­mica de Alimentos, atuando principalmente nos seguintes temas:Carnes, peixes, Lipí­dios, Cromatografia gasosa, ácidos graxos ,colesterol e metodologias de analises em alimentos. Já orientou 21 mestres e 6 Doutores, sendo a maioria na linha de pesquisa "Quí­mica de Alimentos". É pesquisador do CNPq na í rea de Ciência de Alimentos desde 1989. É lider do Grupo de pesquisa Cromalimentos. Apresentou 249 trabalhos em anais de congressos. Publicou 150 artigos cientificos, tem mais de 90 artigos publicados nos ultimos 5 anos, sendo 55 em periódicos internacionais. É autor do livro " Colesterol da mesa ao corpo" pela Editora Varela. É o atual Pró-Reitor de Pesquisa e Pós-Graduação da Universidade Estadual de Maringá Currí­culo Lattes

Published

2008-05-13

How to Cite

Pereira, N. R., Teixeira Tarley, C. R., Visentainer, J. V., Matsushita, M., & Souza, N. E. de. (2008). Physical and chemical characterization and fatty acids profile in common type sausages. Acta Scientiarum. Technology, 20, 433–436. https://doi.org/10.4025/actascitechnol.v20i0.3116

Issue

Section

Chemistry

 

0.8
2019CiteScore
 
 
36th percentile
Powered by  Scopus

 

 

0.8
2019CiteScore
 
 
36th percentile
Powered by  Scopus

Most read articles by the same author(s)

1 2 3 > >>