<b>Peroxidase activity in <em>Spondias dulcis</em></b> - 10.4025/actascitechnol.v32i4.6244

Autores

  • Dayse Pereira Barbosa Souza Universidade Federal do Rio de Janeiro
  • Ingrid Chastinet Ribeiro Costa Universidade Federal do Rio de Janeiro
  • Lucia Moreira Campos Paiva Universidade Federal do Rio de Janeiro
  • Enrique Guillermo Oestreicher Universidade Federal do Rio de Janeiro
  • Márcio Eduardo Berezuk Universidade Estadual de Maringá
  • Lúcio Cardozo-Filho Universidade Estadual de Maringá

DOI:

https://doi.org/10.4025/actascitechnol.v32i4.6244

Palavras-chave:

Spondias dulcis, peroxidase, extraction, heat-inactivation

Resumo

In this study, the best conditions to obtain crude extracts showing Peroxidase activity from Spondia dulcis (caja-mango) were evaluated. Fresh fruits (25 g) were blended in different sodium phosphate buffer (0.05 to 0.2 M) with a pH varying from 3.0 to 9.0. The muddy material was centrifuged for 20 minutes. In order to improve POD activity, the crude extract was submitted to precipitation with ammonium sulfate at 90% saturation. This precipitated was re-suspended in sodium phosphate buffer 0.2 M pH 6.5 and then, optimum pH for activity assay (pH varying from 5.0 to 9.0) and thermal stability (exposure to different temperatures varying from 30 to 75°C for periods between 0 to 15 minutes) were determined. The best conditions for activity assay were in phosphate buffer 0.2 M at pH7.0. The results obtained for thermal inactivation study suggest that the heating at 75°C for 15 minutes inactivated 95% of initial POD activity.

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Biografia do Autor

Dayse Pereira Barbosa Souza, Universidade Federal do Rio de Janeiro

Instituto de Quí­mica Núcleo de Pesquisa de Produtos Naturais

Ingrid Chastinet Ribeiro Costa, Universidade Federal do Rio de Janeiro

Núcleo de Pesquisa de Produtos Naturais

Lucia Moreira Campos Paiva, Universidade Federal do Rio de Janeiro

Núcleo de Pesquisa de Produtos Naturais

Enrique Guillermo Oestreicher, Universidade Federal do Rio de Janeiro

Núcleo de Pesquisa de Produtos Naturais

Márcio Eduardo Berezuk, Universidade Estadual de Maringá

Departamento de Engenharia Quí­mica

Lúcio Cardozo-Filho, Universidade Estadual de Maringá

Departamento de Engenharia Quí­mica

Publicado

2010-12-02

Como Citar

Souza, D. P. B., Costa, I. C. R., Paiva, L. M. C., Oestreicher, E. G., Berezuk, M. E., & Cardozo-Filho, L. (2010). <b>Peroxidase activity in <em>Spondias dulcis</em></b> - 10.4025/actascitechnol.v32i4.6244. Acta Scientiarum. Technology, 32(4), 341–345. https://doi.org/10.4025/actascitechnol.v32i4.6244

Edição

Seção

Biotecnologia

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