<b>Percentual composition, fatty acids and quantification of the LNA (Alfa-Linolenic), EPA (Eicosapentaenoic) and DHA (Docosahexaenoic) acids in visceras of Nile Tilapia (<em>Oreochromis niloticus</em>)</b> - DOI: 10.4025/actascitechnol.v27i1.1501

Authors

  • Nilson Evelázio de Souza UEM
  • Makoto Matsushita UEM
  • Maria Regina Bueno Franco UNICAMP
  • Ivanor Nunes do Prado UEM
  • Jesuí­ Vergí­lio Visentainer UEM

DOI:

https://doi.org/10.4025/actascitechnol.v27i1.1501

Keywords:

ácidos graxos, DHA, EPA, LNA, tilápias, ví­sceras

Abstract

The chemical composition was evaluated in visceras of tilapias raised in captivity. The moisture, ash, crude protein and total lipids contents were 64.4%; 1.3%; 6.3% and 18.0%, respectively, characterizing high total lipids concentration in relation other residues of fish. Forty nine fatty acids were detected, the major fatty acids were oleic (32.8%), palmitic (19.9%) and linoleic-1 (18.2%) and oleic (9.4%). The ratio n-6/n-3 and polyunsaturated/saturated fatty acids, showed the values 5.5 and 0.9, respectively. The quantifications of alfa-linolenic, eicosapentaenoic and docosahexaenoic acids (in mg/g of total lipids), were 10.4, 1.4 and 0.3, respectively. The higher contents of total lipids in visceras contributed significantly for amounts of n-3 fatty acids. All the parameters analyzed were shown nutritional value satisfactory in this sense visceras of tilapias can be used in the feed of fish and other animal.

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Author Biography

Jesuí­ Vergí­lio Visentainer, UEM

Possui mestrado em CIÊNCIA e TECNOLOGIA de ALIMENTOS pela Universidade Federal de Viçosa (UFV) e doutorado em CIÊNCIA de ALIMENTOS - FEA pela Universidade Estadual de Campinas (UNICAMP). Atualmente é professor Associado, pesquisador CNPq com atividades na Universidade Estadual de Maringá e participante do grupo CromAlimentos/CNPq. Tem experiência na área de Ciência e Tecnologia de Alimentos, com ênfase na ciência dos constituintes lipí­dicos, atuando principalmente nos seguintes temas: ácidos graxos, doseamento dos conteúdos lipí­dicos dos alimentos, manipulação de ácidos graxos em animais, alimentos funcionais e nutracêuticos. Nos últimos anos publicou mais de 105 artigos em periódicos especializados, mais de 210 publicações em anais, registrou 5 (cinco) patentes, orientou diversas dissertações de mestrado e teses de doutorado na área de alimentos (Ciência de Alimentos), além de ter orientado 32 trabalhos de iniciação cientifica e 13 trabalhos de graduação. Proferiu diversas palestras e cursos na área de alimentos. Recentemente atua no conselho editorial de três revistas nacionais, consultor de diversas revistas cientí­ficas (nacionais e internacionais), participação em diversos projetos na área de alimentos e nos últimos 2 (dois) anos escreveu 3 (três) livros sobre alimentos: um sobre ácidos graxos nos óleos e gorduras, outro sobre enzimas e um terceiro sobre colesterol Currí­culo Lattes

Published

2008-03-27

How to Cite

Souza, N. E. de, Matsushita, M., Franco, M. R. B., Prado, I. N. do, & Visentainer, J. V. (2008). <b>Percentual composition, fatty acids and quantification of the LNA (Alfa-Linolenic), EPA (Eicosapentaenoic) and DHA (Docosahexaenoic) acids in visceras of Nile Tilapia (<em>Oreochromis niloticus</em>)</b> - DOI: 10.4025/actascitechnol.v27i1.1501. Acta Scientiarum. Technology, 27(1), 73–76. https://doi.org/10.4025/actascitechnol.v27i1.1501

Issue

Section

Chemistry

 

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