<b>3D thematic maps of the chemical parameters of orange fruits

Autores

  • Eloi Gasparin Universidade Federal do Oeste do Pará - UFOPA Instituto de Biodiversidade e Florestas - IBEF Curso de Agronomia
  • Eduardo Godoy de Souza Universidade Estadual do Oeste do Paraná
  • Miguel Angel Uribe-Opazo Universidade Estadual do Oeste do Paraná
  • Rafaela Nicolau dos Santos Universidade Estadual do Oeste do Paraná
  • Vanderlei Arthur Bier Universidade Estadual do Oeste do Paraná
  • Davi Marcondes Rocha Universidade Tecnológica Federal do Paraná

DOI:

https://doi.org/10.4025/actascitechnol.v39i4.29575

Palavras-chave:

ascorbic acid, fruit position, geostatistics, total soluble solids.

Resumo

Since orange is the most produced and consumed fruit in Brazil and since its position on the tree may influence its physical and chemical attributes, current assay modeled a three-dimension spatial variability of total soluble solids (TSS) and ascorbic acid (AA) contents of the fruit in an orange orchard according to fruit position (coordinates x, y and z) on the plant and analyzed solar radiation on them. The experiment was conducted in Nova Laranjeiras, Paraná State, Brazil, and analyzed 715 fruit (Monte Parnaso variety) from nine trees in 2011, 2012 and 2013. Results showed that high TSS contents were reported in the tree´s peripheral area in the two analyzed thirds due to a high solar radiation. Highest AA rates were reported in the apical third. In the case of quadrants, higher AA levels were found in SE and NE (morning sun) with regard to the apical third and in SW and SE (afternoon sun) with regard to the basal third. The three-dimension interpolation method displays the spatial variability of the fruit´s physical attributes by three-dimensional maps.

 

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Biografia do Autor

Eloi Gasparin, Universidade Federal do Oeste do Pará - UFOPA Instituto de Biodiversidade e Florestas - IBEF Curso de Agronomia

Possui graduação em Engenharia Agrí­cola (1992), mestrado em Engenharia Agrí­cola (2004) e tese de doutorado defendida em Engenharia Agrí­cola pela Universidade Estadual do Oeste do Paraná (2013), Cascavel, PR. Atualmente é professor efetivo no curso de Agronomia da Universidade Federal do Oeste do Pará - UFOPA, Santarém - PA. Tem experiência na área de Engenharia Agrí­cola, com ênfase em Seleção Racional de Máquinas e Implementos Agrí­colas, atuando principalmente nos seguintes temas: mecanização agrí­cola e agricultura de precisão, irrigação, topografia e biodigestão.

Eduardo Godoy de Souza, Universidade Estadual do Oeste do Paraná

Departamento de Engenharia Agrí­cola

Laboratório de Mecanização Agrí­cola e Agricultura de Precisão - LAMAP

Miguel Angel Uribe-Opazo, Universidade Estadual do Oeste do Paraná

Departamento de Engenharia Agrí­cola

Laboratório de Geoestatí­stica

Rafaela Nicolau dos Santos, Universidade Estadual do Oeste do Paraná

Programa de Pós Graduação em Engenharia Agrí­cola

PGEAGRI

Vanderlei Arthur Bier, Universidade Estadual do Oeste do Paraná

Curso de Engenharia Agrí­cola

Davi Marcondes Rocha, Universidade Tecnológica Federal do Paraná

Programa de Pós Graduação em Engenharia Agrí­cola

PGEAGRI

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Publicado

2017-09-15

Como Citar

Gasparin, E., Souza, E. G. de, Uribe-Opazo, M. A., Santos, R. N. dos, Bier, V. A., & Rocha, D. M. (2017). <b>3D thematic maps of the chemical parameters of orange fruits. Acta Scientiarum. Technology, 39(4), 417–423. https://doi.org/10.4025/actascitechnol.v39i4.29575

Edição

Seção

Engenharia Agrí­cola

 

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