<b>Purification of the aqueous extract of Stevia rebaudiana Bertoni</em> through zeolites and membrane processes</b> - DOI: 10.4025/actascitechnol.v26i1.1546

Authors

  • Suzana Lemansky Rezende UEM
  • Rosângela Bergamasco UEM
  • Nádia Regina Camargo Fernandes Machado UEM
  • Cid Marcos Gonçalves Andrade UEM
  • Rosa Maria Ribeiro UEM
  • Hanna Urio UEM

DOI:

https://doi.org/10.4025/actascitechnol.v26i1.1546

Keywords:

membrana, purificação, Stevia e zeólitas

Abstract

In this work the following processes of purification of the aqueous extract of Stevia 10% were used: the adsorption in modified CaX zeolites, the membrane separation process and the associated process, zeolites and membrane. The best result of purification was obtained with the associated process which lasted 12 hours of adsorption in the zeolites followed by an ultrafiltration, in a 0.05 µm membranes and a pressure of 4 bar. The final clarification after 2.5 hours of filtration was 99.56%. The results showed that the association of zeolites and membrane process is promising for the purification of crude extract of stevia. However, the performance of the sweeteners (stevioside and rebaudoside) was increased when the membranes isolated process was used

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Author Biography

Rosângela Bergamasco, UEM

Possui graduação em Engenharia Quí­mica pela Universidade Estadual de Maringá (1984), mestrado em Ciências de Alimentos pela Universidade Estadual de Londrina (1989), doutorado em Engenharia Quí­mica - Universite de Montpellier II (Scien. et Tech Du Languedoc) (1996) e doutorado em Engenharia Quí­mica pela Universidade Estadual de Campinas (1996). Pós-doc em Engenharia Quí­mica - Université Laval - Québec- Canadá(2002). Atualmente é professor associado da Universidade Estadual de Maringá. Tem experiência na área de Engenharia Sanitária, com ênfase em Técnicas Avançadas de Tratamento de Íguas, atuando principalmente nos seguintes temas: processos separação com membranas, coagulantes naturais e produção e caracterização de meios porosos para a filtração. Outras áreas de atuação: resí­duos sólidos, aproveitamento(reuso) de resí­duos sólidos e efluentes liquí­dos Currí­culo Lattes

Published

2008-03-31

How to Cite

Rezende, S. L., Bergamasco, R., Machado, N. R. C. F., Andrade, C. M. G., Ribeiro, R. M., & Urio, H. (2008). <b>Purification of the aqueous extract of Stevia rebaudiana Bertoni</em> through zeolites and membrane processes</b> - DOI: 10.4025/actascitechnol.v26i1.1546. Acta Scientiarum. Technology, 26(1), 21–26. https://doi.org/10.4025/actascitechnol.v26i1.1546

Issue

Section

Chemical Engineering

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