Alimentary habits of futsal players from Paraná and Rio Grande do Sul states

  • Rodrigo Flores Sartori FSG
  • Maria Eloiza Fiorese Prates UFSC
  • Vera Lucia Garcia Cardoso Tramonte UFSC

Abstract

This study aimed at investigating the alimentary habits of futsal players from Paraná (PR) and Rio Grande do Sul (RS) states. Twenty-two athletes from two teams were evaluated. The 24 hours alimentary recordation method was used for data collection, as well as five additional questions. The data were analyzed by NUT program. The Primer program was used for the statistical analysis. The results showed that the magnesium, A vitamin, calcium and calorie components presented percentages below the daily recommendations (RDA). On the other hand, the components: protein, iron, C vitamin, sodium, presented high results, specially sodium. When the percentage averages of RDA adequacy between the two teams were compared, only the A vitamin presented significant statistical differences. In spite of showing the importance of an adjusted diet for the athlete 's performance, we can conclude that there seem not to be a concern of the team for a nutritional orientation.

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Author Biography

Rodrigo Flores Sartori, FSG
Possui graduação em Educação Física pela Universidade Federal de Santa Maria (1996). Pós graduação em Ciencia do Movimento Humano pela UFSM (1998) e Pós Graduação em Psicopedagogia pela UPF (2001) em Passo Fundo. Mestre em Educação Física pela Universidade Federal de Santa Catarina - UFSC (2003). Atualmente é professor da Faculdade da Serra Gaúcha - FSG , atuando principalmente nos seguintes temas: desenvolvimento infantil e esporte escolar. Coordenador do Curso de Pós Graduação em Psicopedagogia da FSG. E atualmente também professor na Pontifícia Universidade Católica - PUC RS em Porto Alegre, atuando com os temas - Metodologia do Futsal, Iniciação esportiva e Práticas de Ensino em Educação Infantil Currículo Lattes
Published
2008-05-28
How to Cite
1.
Sartori RF, Prates MEF, Tramonte VLGC. Alimentary habits of futsal players from Paraná and Rio Grande do Sul states. JPhysEduc [Internet]. 2008May28 [cited 2025Oct.9];13(2):55-2. Available from: https://periodicos.uem.br/ojs/index.php/RevEducFis/article/view/3656
Section
Original Articles