<b>Optimisation of the alcoholic fermentation of aqueous jerivá pulp extract

Autores

  • Guilherme Arielo Rodrigues Maia Universidade Estadual de Ponta Grossa
  • Sandra Regina Masetto Antunes Universidade Estadual de Ponta Grossa
  • Pedro Henrique Weirich Neto Universidade Estadual de Ponta Grossa
  • Silvia Borba Universidade Estadual de Londrina
  • Rodolfo Lopes Coppo Universidade Estadual de Londrina
  • Dioní­sio Borsato Universidade Estadual de Londrina

DOI:

https://doi.org/10.4025/actascitechnol.v36i4.19559

Palavras-chave:

simplex optimisation, experimental design, yeast

Resumo

The objective of this research is to determinate the optimum conditions for the alcoholic fermentation process of aqueous jerivá pulp extract using the response surface methodology and simplex optimisation technique. The incomplete factorial design 3³ was applied with the yeast extract, NH4H2PO4 and yeast as the independent variables and the alcohol production yield as the response. The regression analysis indicated that the model is predictive, and the simplex optimisation generated a formulation containing 0.35 g L-1 yeast extract, 6.33 g L-1 yeast and 0.30 g L-1 NH4H2PO4 for an optimum yield of 85.40% ethanol. To validate the predictive equation, the experiment was carried out in triplicate under optimum conditions, and an average yield of 87.15% was obtained. According to a t-test, no significant difference was observed (on the order of 5%) between the average value obtained and the value indicated by the simplex optimisation technique.

 

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Biografia do Autor

Dioní­sio Borsato, Universidade Estadual de Londrina

Possui graduação em Engenharia Quí­mica pela Universidade Federal do Paraná (1974), graduação em Licenciatura em Quí­mica pela Faculdade de Filosofia Ciências e Letras de Arapongas (1975), mestrado em Ciências de Alimentos pela Universidade Estadual de Londrina (1983) e doutorado em Ciências de Alimentos pela Universidade Estadual de Londrina (1996). Atualmente é professor associado C do Departamento de Quí­mica da Universidade Estadual de Londrina. Tem experiência na área de Quí­mica, com ênfase em Tecnologia Orgânica, atuando principalmente nos seguintes temas: otimização de processos, modelagem utilizando superfí­cie de resposta, modelagem e simulação utilizando o método de elementos finitos e estudo da difusão multicomponente.

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Publicado

2014-05-16

Como Citar

Maia, G. A. R., Antunes, S. R. M., Neto, P. H. W., Borba, S., Coppo, R. L., & Borsato, D. (2014). <b>Optimisation of the alcoholic fermentation of aqueous jerivá pulp extract. Acta Scientiarum. Technology, 36(4), 699–705. https://doi.org/10.4025/actascitechnol.v36i4.19559

Edição

Seção

Quí­mica

 

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